Jaren cel voor illegale bitcoinshandel

UTRECHT - Zes mannen zijn door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen omdat ze bitcoins met een waarde van 100.000 tot 10 miljoen euro hebben witgewassen. Sommige verdachten hebben zich ook schuldig gemaakt aan drugshandel.
De drie hoofdverdachten zijn 21, 25 en 27 jaar oud. Zij namen van de drie anderen bitcoins aan en gebruikten een mixerdienst, speciale software om hun sporen te wissen, om de digitale munt om te zetten in grote contante geldbedragen. De 21-jarige man is veroordeeld tot twee jaar cel, de twee anderen moeten drie jaar in de gevangenis zitten.

DRUGS

Ook de drie klanten voor wie het geld werd witgewassen krijgen straf. De mannen, 29, 39 en 44 jaar oud, krijgen respectievelijk 12, 24 en 30 maanden cel. Eén van hen probeerde ook ruim vijf kilo harddrugs te verhandelen. Een ander is ook veroordeeld voor een hennepkwekerij.

ONDERZOEK NAAR BENDE

Justitie kwam de bende op het spoor door een ander onderzoek naar een fraude met facturen en een internationaal onderzoek naar drugshandel. Het bleek dat de bende niet alleen in Nederland actief was, maar ook bitcoins wisselde in Riga (Letland) en op Malta en Cyprus. Bankrekeningen stonden op naam van henzelf, maar ook op naam van door hun opgerichte stichtingen en van katvangers. In het onderzoek maakte Justitie gebruik van onder andere pseudokoop, infiltratie en tappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.