Informateur Zeist wil VVD en GroenLinks met christelijke partijen

ZEIST - Informateur Roland van Benthem adviseert een coalitie van VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie/SGP in Zeist. Hij presenteert morgenavond zijn advies in een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis.
Van Benthem heeft afgelopen week gesproken met de verschillende partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen zetels hebben gekregen. De VVD haalde op 21 maart de meeste zetels, acht, en mocht het voortouw nemen bij de coaliteibesprekingen. De partij stelde Van Benthem, de burgemeester van Eemnes, voor als informateur.

VERSLAG

In een verslag van zijn gesprekken laat de informateur weten dat het de voorkeur heeft om een breed college te vormen van vier partijen. GroenLinks wilde aanvankelijk het liefst een college met drie partijen, maar dat brengt praktische bezwaren met zich mee, schrijft Van Benthem. Als vier partijen meebesturen, voelt een groter deel van Zeist zich bovendien vertegenwoordigd.
Van de acht partijen die in de raad zijn gekozen, zag alleen de SP op voorhand al af van deelname aan een college. De PvdA lag na het zware verkiezingsverlies niet voor de hand als coalitiepartner. Van de lokale partijen wordt NDZ binnen de raad ''niet als verbindende partij ervaren.'' Seyst.Nu heeft de afgelopen vier jaar meebestuurd, maar daar is volgens Van Benthem nu minder draagvlak voor, vanwege inhoudelijke en persoonlijke verschillen.
De hardste noot die gekraakt moest worden was de positie van D66, valt uit het verslag op te maken. Die ligt inhoudelijk best voor de hand als coalitiepartner, maar het recente vertrek van wethouderskandidaat Josien van Breda heeft ''twijfels gezaaid over de stabiliteit en betrouwbaarheid van D66'', schrijft de informateur.

PLUCHE

In de
houden we de vorming van alle colleges in de regio in de gaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.