RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Westbroek: Baanbrekend kankeronderzoek in Utrecht

1/2
UTRECHT -

In Utrecht is een manier gevonden om kankermedicijnen te testen op gekweekte stukjes weefsel van kankerpatiŽnten. Dat is een doorbaak in het onderzoek naar de effectiviteit van de medicijnen voor een individuele patiŽnt. Henk wil weten hoe dat werkt en wat je er aan hebt als je bijvoorbeeld een chemokuur nodig hebt.

Prof. Dr. Hans Clevers is stamcelonderzoeker bij het gerenommeerde Hubrecht Instituut op de Uithof. Hij neemt Henk mee naar het lab waar de proeven gedaan worden. Hij legt eerst uit hoe kanker eigenlijk ontstaat. In al onze organen hebben we stamcellen. Die delen zich om het orgaan te vernieuwen. In die cellen zit het DNA met 3 miljard erfelijke codes en die moeten allemaal foutloos gekopieerd worden. Hans: "Dat kopiŽren gaat wel eens mis en soms wordt de cel daar actiever door en gaat veel te snel delen." En zo kan kanker ontstaan.

Om kanker te behandelen zijn er allerlei verschillende chemokuren. Het is niet altijd precies duidelijk welke chemo het beste is voor de patiŽnt. In ongeveer 40% van de gevallen wordt meteen de meest effectieve chemobehandeling gegeven. Bij de overige 60% dus niet, de kanker groeit door terwijl de patiŽnt wel beroerd wordt van de behandeling.


DOORBRAAK

Hans Clevers en zijn team kunnen nu in het lab bijvoorbeeld 100 verschillende medicijnen op het tumorweefsel testen en de meest effectieve aan de patiŽnt geven. Hans: "Het zijn altijd dure geneesmiddelen en ze hebben akelige bijwerkingen dus het is wel heel fijn als je zeker weet dat ze gaan werken." Henk: "Ik vind het adembenemend, prachtig."

Het kankeronderzoek is al zover dat de medicijntesten inmiddels in allerlei ziekenhuizen worden gedaan. Onlangs heeft Hans Clevers een hoge Duitse onderscheiding ontvangen: het Groot Kruis van Verdienste met Ster. Hij werd daarmee beloond vanwege zijn verdiensten op het gebied van stamcelonderzoek.

Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.



Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -