RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bunschoters gooien afval in kledingcontainers sinds 'omgekeerd inzamelen' van kracht is

1/2
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De kringloop in Bunschoten baalt van mensen die afval dumpen in kledingcontainers. Sinds de gemeente 'omgekeerd inzamelen' heeft ingevoerd wordt steeds vaker restafval gevonden in de textielcontainers in het dorp. Dit maakt het werk voor de vrijwilligers van de kringloop onaangenaam, maar zorgt er ook voor dat veel kleding moet worden afgekeurd.

Volgens directeur Ed van de Beek komt dit omdat mensen weigeren te betalen voor het weggooien van hun restafval. Inwoners van de gemeente Bunschoten moeten sinds oktober 2016 hun restafval zelf wegbrengen en per volle zak 1,57 euro betalen. Veel inwoners waren tegen dit beleid en nog steeds wordt er veel afval weggegooid in de gratis textielcontainers van het kringloopcentrum.

GEVOLGEN
Het restafval in de textielcontainers is een flinke schadepost voor de kringloop. "Afval besmet de kleding", legt Van de Beek uit. "De kleding wordt daardoor nat en vies. Alle natte kleding is afval voor ons." Hierdoor komt een deel van de nog draagbare kleding nooit meer in de winkel terecht.

Daarnaast is het ophalen en sorteren van het textiel een vervelende klus geworden. Vrijwilliger Jort Gutter komt van alles tegen, van rotte vis tot poepluiers. Maar het werk is ook gevaarlijker geworden. Regelmatig treffen de inzamelaars ook oud vuurwerk aan of gebroken glas. "Dus je moet extra oppassen", vertelt Gutter.

OMGEKEERD INZAMELEN
Recent maakte de wethouder bekend dat 955 huishoudens in de gemeente hun restafvalpas niet gebruiken. Van de Beek vermoedt dat dit restafval grotendeels gedumpt wordt. "Ik denk dat het in alle stromen terecht komt. In ons textiel, in het GFT en bij het plastic", legt de directeur van het kringloopcentrum uit. Afval weggooien in deze containers is gratis, in tegenstelling tot de restafvalbak. "Dit is erg onwenselijk."

Van de Beek ziet geen makkelijke oplossing voor het probleem. Het huidige afvalbeleid moet inwoners aansporen om hun afval zo goed mogelijk te scheiden. "Waarschijnlijk moet je het huisvuil dan weer gratis maken", zegt Van de Beek. "Iets anders kan ik niet bedenken. Gewoon weer gratis maken."

Wethouder Heinen laat in een schriftelijke reactie weten dat het ''uiteraard niet de bedoeling en spijtig is'' dat restafval in de textielcontainer terechtkomt. ''Als de Kringloop constateert dat er restafval in de textielcontainer zit, dan kunnen ze contact opnemen met de gemeente. Die kijkt dan of de eigenaar achterhaald kan worden en treedt in dat geval handhavend op.''
"Asociale mensen komen er op deze manier onderuit."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -