Coalitieonderhandelingen Utrecht vorderen niet

UTRECHT - Het is nog steeds onduidelijk welke partijen verder gaan praten over een nieuwe coalitie. Vanavond maakte verkenner Andrée van Es haar eerste balans op.
De conclusie van die balans is ongeveer gelijk aan de algemene mening de dag na de verkiezingen. GroenLinks en D66 zijn tot elkaar veroordeeld, maar willen ook graag samen verder. GroenLinks wil graag een coalitie over links, met hulp van één of meer partijen uit het rijtje PvdA, SP, Student & Starter en de Christenunie. D66 wil graag een coalitie door het midden, waarbij de VVD aanschuift.
Ook de partijen die eerder aangaven graag aan te schuiven hebben dat kenbaar gemaakt bij de verkenner, partijen die eerder aangaven niet te staan te springen hebben dat standpunt aan Van Es herhaalt.

MINDERHEIDSCOALITIE

De enige optie die van tafel lijkt is het zogenoemde minderheidscollege. D66 heeft meerdere keren geopperd om een college te vormen met alleen D66 en GroenLinks. Die combinatie heeft 22 van de 45 zetels, en daarmee komen ze één zetel te kort. D66 staat nagenoeg alleen in haar wens om die optie te onderzoeken, en dus is die combinatie vooralsnog van tafel.
Woensdagmorgen praten GroenLinks en D66 gezamenlijk verder, om te kijken welke partijen ze willen uitnodigen om mee te praten voor een vervolg. Er wordt gezocht naar een derde en eventueel vierde partij. VVD, ChristenUnie, CDA en Student & Starter hebben daar wel oren naar. "En met enige aarzeling ook PvdA en SP." De partijen DENK, PVV en Stadsbelang Utrecht zien een plek in het college niet echt zitten.

MILIEU EN INCLUSIVITEIT

Belangrijkste onderwerpen in het coalitieakkoord dat gesmeed moet worden zijn milieu, duurzaamheid en het begrip inclusiviteit. Met die laatste term wordt bedoeld dat alle Utrechters betrokken moeten worden in de maatschappij. Zo moet er bijvoorbeeld aandacht zijn voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt, woningmarkt en in het onderwijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.