Fors meer files in eerste kwartaal

PROVINCIE UTRECHT - In het eerste kwartaal van dit jaar stonden er fors meer files. De zogenoemde filezwaarte (de filelengte vermenigvuldigd met de duur) steeg met ruim een kwart, meldt de ANWB.
Het drukste traject in de ochtendspits is de A1 tussen Barneveld en Amersfoort, zo blijkt uit cijfers van de wegenwacht. In de avondspits is dat de A27 tussen Lexmond en Noordeloos.
Oorzaak is het toegenomen aantal voertuigen op de weg, maar ook de weersomstandigheden. Regen en storm zorgden op meerdere dagen in januari voor veel files. Op 18 januari werden meerdere wegen geblokkeerd doordat meer dan zestig vrachtwagens kantelden als gevolg van de wind.

MAART

Ook in maart was het "fors drukker dan de afgelopen jaren", aldus

de ANWB. "Dit kwam door een groot aantal ernstige ongelukken waarbij vrachtauto's betrokken waren. De vaak langdurige beperkingen voor het verkeer zorgden voor veel verkeershinder."
Regionaal waren er grote verschillen. Zo bleef de drukte rond Amsterdam vrijwel gelijk, terwijl het op wegen in Zuid-Holland, Gelderland en in de zuidelijke provincies drukker was.
De drukste spits in het eerste kwartaal was die op dinsdagavond 27 maart, toen regenbuien en ongelukken tot veel vertraging leidden. Op het drukste moment stond er op A- en N-wegen in totaal 927 kilometer file.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.