Utrechter van betekenis: K. F. Hein en zijn goede doelen

PROVINCIE UTRECHT - Een jonge Duitser komt begin vorige eeuw naar Utrecht, verdient zijn geld in de kolenindustrie en wordt één van de rijkste inwoners van de stad: Karl Friedrich Hein. In 1938 brengt hij zijn geld onder in een stichting. Inmiddels is het 80 jaar later en nog steeds is het K. F. Hein Fonds een begrip in onze regio.
Uit zijn nalatenschap worden veel culturele en maatschappelijke projecten gefinancierd. Ook steunt het fonds mensen in nood. In de 80 jaar dat het fonds bestaat zijn 17.000 projecten tot stand gebracht en 5.000 mensen en gezinnen geholpen.
Theatermaker en muzikant Tjerk Ridder neemt ons mee langs een aantal projecten. Hij ontmoet Janine van Oene in TivoliVredenburg. Zij is op dat moment bezig haar kunstwerk 'Cour Chat' te plaatsen in de K. F. Heinfoyer, een groot werk waarin het oude Tivoli subtiel terugkomt.
Op de Domplein praat Tjerk met de huidige voorzitter van het fonds: Annemijn Eschauzier. Zij is al ruim 30 jaar lid van het bestuur, haar grootmoeder en haar vader waren ook al actief voor het fonds. Uit de tijd van haar grootmoeder stamt ook een van de eerste projecten van het fonds: Het verzetsmonument op het Domplein, in de volksmond 'De dame met de ijsco'.
Annemijn neemt Tjerk mee naar het kantoor van het fonds op de Maliesingel. Tjerk kijkt zijn ogen uit. Het hele pand hangt en staat vol met kunst, gemaakt door Utrechtse kunstenaars. En in de tuin staat een atelier: elke drie maanden mag daar een kunstenaar in werken.
Een ander project is de K.F. Hein Kunstparticipatieproject; een pas afgestudeerde student van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht wordt gekoppeld aan een Utrechtse maatschappelijke instelling. Dit jaar is het de beurt aan Aafke Bouman en 't Groene Sticht.
Annemijn benadrukt dat ze niet alleen maar bezig zijn met kunst en cultuur maar ook maatschappelijke projecten ondersteunen. Op de zolder is Stichting Move gehuisvest, die probeert de buurten te verbeteren door studenten en kinderen samen te laten werken.
Ook het fonds voor 'individuele noden' laat zien dat je met een klein bedrag iemands leven kan veranderen. De bedankbriefjes spreken voor zich: "Dag KF Hein, bedankt voor het geld. We gaan mooie kamer maken voor Amine" of "Hallo meneer/ mevrouw, bedankt voor uw help. Nu kan ik naar de tandarts."
Tjerk vervolgt zijn tocht bij de Paardenkathedraal. Theatergezelschap De Utrechtse Spelen raakt begin deze eeuw in financiële problemen en zoekt een koper voor het eigen theater. Sinds 2012 is het gebouw in bezit van het fonds en kan het theatergezelschap een doorstart maken. Op dit moment zijn ze bezig om het theater in de oude staat terug te brengen en de karakteristieke ramen weer te openen.
De Kapschuur op Landgoed de Paltz is één van de laatste projecten van het K.F. Hein Fonds. Het landschapstheater heeft het geld nodig om de oude toneelapparatuur te vervangen. Bij dit project komt alles samen waar het fonds voor staat: De Kapschuur ligt in een natuurgebied waar je ook kunt wandelen en jonge theatermakers en muzikanten krijgen gelegenheid om op te treden. Bovendien is alles vrij toegankelijk.
De DocU 'Utrechter van betekenis. K.F. Hein en zijn goede doelen' is mede mogelijk gemaakt door het K.F. Hein Fonds.
Deel 2 van de documentaire wordt uitgezonden op zondag 8 april. Vandaag deel 1.

Utrechter van betekenis: K. F. Hein en zijn goede doelen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.