RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Houtense burgerhulpverlener wil AED winnen

1/2
HOUTEN -

Houten is binnenkort een Automatische Externe Defibrillator (AED) rijker, tenminste als het aan Erna van der Schaar uit Houten ligt. Ze is burgerhulpverlener en doet mee aan een actie om zo'n eigen apparaat te krijgen, maar dan moet ze wel de meeste stemmen binnenhalen.

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. De aanschaf van een exemplaar kost al snel honderden euro's en daarom hoopt Erna zo veel mogelijk stemmen binnen te halen. Ze werkt namelijk als burgerhulpverlener in de gemeente.


HARTAFWIJKING

Persoonlijk heeft Erna ook baat bij een eigen AED omdat haar man een hartafwijking heeft. "Het kan dat hij door zijn hartkwaal doodgaat, dan vind ik het toch wel prettig om zo'n AED in huis te hebben, zodat ik hem op dat moment direct kan reanimeren als dat nodig is", zegt Van der Schaar.

Nu moet de Houtense nog naar de huisartsenpost in Houten om een apparaat op te halen. "Ik kan daar te allen tijde heen om een AED op te halen, alleen in de avond of nacht kan het zijn dat de praktijk dicht is omdat de huisarts onderweg is", legt Erna uit.


WEDSTRIJD

De meeste AED's hangen op openbare plekken zoals banken en hotels, maar daar gebeuren juist niet de meeste hartstilstanden, die gebeuren voornamelijk thuis. Door de wedstrijd op de website AEDassist.nl moeten er meer AED's in woonwijken komen.

"Burgerhulpverleners zijn de oplossing om de overlevingskans van een hartpatiŽnt te verdubbelen, maar ze moeten wel zo'n apparaat tot hun beschikking hebben. Hoe sneller ze er bij zijn met die stroomstoot, hoe meer levens je kunt redden", zegt initiatiefnemer Harry Palsma van AED-assist.nl.

Sponsoren kunnen zich ook via de website melden, zo kunnen nog meer mensen worden voorzien van een AED. "Dan kan een lokale supermarkt zeggen: ik zie dat in mijn wijk dat er twee of drie burgerhulpverleners zijn, die geef ik gewoon een AED zodat ze in hun wijk levens kunnen redden", aldus Palsma.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -