RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Houten stelt eisen aan bouwplannen moskee

HOUTEN -

De komst van een islamitisch gebedshuis aan de Handboog in Houten krijgt de goedkeuring van het college, maar is wel aan een aantal strenge regels gebonden. Dat laat de gemeente weten in antwoord op vragen van RTV Utrecht.

Stichting Islamitisch Cultureel Centrum Houten heeft op dit moment een aanbetaling gedaan voor het circa 2000 vierkante meter grote perceel achter de Lichtboogkerk. Omdat moslims vanwege hun geloofsovertuiging geen lening mogen afsluiten waar rente over betaald moet worden, gaat de stichting geld inzamelen om de grond in eigendom te krijgen.

Op dit moment staat de teller op 30.000 euro. In totaal is ruim drie ton nodig. "De koopovereenkomst is op 29 maart getekend. Er is met het moskeebestuur afgesproken dat uiterlijk op 29 maart 2021 het geld overgemaakt moet zijn. Lukt dat niet, dan wordt de koopovereenkomst ontbonden", aldus woordvoerder Jeroen Pater.


SPECULATIE

In de koopovereenkomst is volgens de gemeente geen zogenoemd antispeculatiebeding opgenomen. Omdat de grondprijzen in Houten naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren zullen stijgen, zou het moskeebestuur de grond kunnen afbetalen en weer met winst kunnen doorverkopen.

Maar volgens de gemeente is zo'n beding niet nodig. "Een anti-speculatiebeding wordt opgenomen voor het geval grond om een bepaalde reden wordt verkocht onder de reguliere prijs", zegt Pater.

"Het beding bepaalt dan dat bij verkoop, meestal binnen een bepaalde periode, een deel van de behaalde winst alsnog moet worden gedeeld met de verkoper. Omdat hier geen sprake is van een korting op de koopprijs, is een anti-speculatiebeding niet opgenomen. Wel is opgenomen dat de grond alleen met toestemming van de gemeente aan een andere partij mag worden overgedragen."


INZAMELEN

Het moskeebestuur heeft zoals aangekondigd de website online gezet. Daar kunnen donaties worden gedaan en is informatie te vinden over de te bouwen moskee.

Eerder liet het bestuur weten dat het iets wil toevoegen aan de Houtense samenleving en transparant wil zijn. Zo worden er geen donaties uit het Midden-Oosten geaccepteerd en worden er in de toekomst activiteiten georganiseerd met de naastgelegen school, het hospice en de Lichtboogkerk.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -