Baarn houdt vast aan coalitie, teleurstelling bij oppositie

BAARN - Na gesprekken met vrijwel alle politieke partijen in Baarn adviseert informateur Edwin Jansma om door te gaan met de huidige coalitie. De komende weken onderhandelen VVD, D66, CDA en CU/SGP verder over een nieuw coalitieakkoord.
In het verslag van Jansma, zelf wethouder voor de VVD in Baarn, staat dat de vier partijen in de verkiezingsuitslag een bevestiging zien van het beleid van de afgelopen drie jaar. "De Baarnse inwoner heeft zich positief uitgelaten over de huidige coalitie en dat verdient dan ook voortzetting. Dit brengt continuïteit en stabiliteit in het Baarns bestuur."

VOORBAARN

Het advies betekent dat nieuwkomer VoorBaarn niet mee gaat besturen. Die partij won drie zetels. De informateur merkt op dat de verschillen tussen VoorBaarn en de andere partijen te groot zijn. "Daarnaast zijn er zorgen over de stabiliteit van VoorBaarn gezien de verschillende 'bloedgroepen' waaruit deze partij is opgebouwd", aldus Jansma. "Laat hen eerst zorgen een stabiele factor te worden, is een veelgehoorde opmerking."
Lijsttrekker Tino Schouten van VoorBaarn noemt de conclusie teleurstellend. "We hebben als nieuwe partij veel winst geboekt en dat wordt niet beloond." Volgens Schouten is er prima samen te werken met VoorBaarn. Het enige breekpunt is dat de partij niet wil dat de bibliotheek uit het centrum van Baarn verdwijnt en opgenomen wordt in het verderop gelegen theater de Speeldoos. "Voor onze achterban was dit een belangrijk punt", vertelt Schouten. Ook de verschillen met de andere winnaar, GroenLinks, worden door Jansma als te groot gezien.

TELEURSTELLING

Teleurstelling is er ook bij de Baarnse Onafhankelijke Partij, die gehalveerd werd van vier naar twee zetels. Lijsttrekker Kees Koudstaal zag er geen heil in om deel te nemen aan de verkennende gesprekken met de informateur. "Voor de afgelopen verkiezingen maakte het huidige college al kenbaar met elkaar door te willen gaan. Met de winst van een zetel zou het mij vreemd voorkomen als er een ander samengesteld college uit de bus rolt."
Volgende week gaan de partijen die nu verder samen willen in het openbaar de coalitiebesprekingen voortzetten. Iedere dag staat een ander thema centraal. De partijen willen daarin ook de wensen van met name VoorBaarn en GroenLinks betrekken, om het draagvlak voor een nieuw akkoord te verbreden. Verder hebben de partijen afgesproken om eerder genomen raadsbesluiten niet meer ter discussie te stellen.

PLUCHE-PEILER

In onze
houden we de collegevorming in alle gemeenten van onze provincie bij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.