GroenLinks sluit Utrechtse coalitie met VVD voorlopig uit

UTRECHT - De VVD mag niet meedoen aan een nieuw college in Utrecht. Dat heeft Heleen de Boer van GroenLinks vanmiddag aan de VVD meegedeeld.
GroenLinks en D66 zijn in de Domstad tot elkaar veroordeeld na de verkiezingen van twee weken geleden. De partijen hebben samen echter geen meerderheid, ze blijven steken op 22 van de 45 zetels.
GroenLinks is na de verkiezingen de grootste partij en heeft dus de leiding bij de onderhandelingen. Tussen GroenLinks en D66 bestaat een groot verschil van mening. GroenLinks wil graag zonder de VVD regeren, D66 wil die partij er juist graag bij hebben.

WACHTKAMER

Vandaag heeft Heleen de Boer (GroenLinks) echter haar veto uitgesproken tegen de VVD. Tot groot verdriet van Dimitri Gilissen de lijsttrekker van de liberalen. "In een gesprek werd mij vandaag meegedeeld dat de VVD niet mee gaat doen aan de onderhandelingen. Ik vind dat jammer. En ik vind het jammer dat we geen enkel inhoudelijk gesprek hebben kunnen voeren over de zaken die ons binden."
Gilissen zit voorlopig in de wachtkamer. "We moeten gaan zien hoe links het college in Utrecht gaat worden. Wordt het heel erg links, wordt het extreem links of wordt het ongelofelijk links? Dat zal de komende dagen moeten gaan blijken. Ons aanbod om op een constructieve manier mee te denken staat nog steeds, dus dat zullen we op een later moment moeten horen."

UITSLUITEN

D66-lijsttrekker Klaas Verschuure lijkt zich neer te leggen bij het veto van GroenLinks. Hij zegt: "Ik heb ook signalen uit mijn eigen partij gekregen. Veel leden snappen niet dat ik zo vasthoud aan de VVD, terwijl de overeenkomsten met GroenLinks veel groter zijn. Ik moet ook luisteren naar die stroming in mijn partij."
Naar nu blijkt heeft ook D66 een veto uitgesproken. De democraten willen geen college met GroenLinks, de SP en de PvdA. Het lijkt er op of de twee partijen die twee veto's tegen elkaar hebben uitgeruild. Heleen de Boer: "Dat is niet helemaal waar, want wij sluiten de VVD niet definitief uit, je weet niet of we elkaar later in dit proces toch weer nodig hebben. Wij willen echter geen college met alleen D66 en VVD erbij, omdat in dat geval het liberale blok veel te groot wordt. Dat doet geen recht aan de verkiezingsuitslag. Bovendien denken we dat we zo geen grote stappen kunnen maken op de dossiers duurzaamheid en klimaat."

AANSLUITEN

Morgenavond praat verkenner Andrée van Es (GroenLinks) met Student & Starter, de PvdA, het CDA en de ChristenUnie, om te kijken welke partij wel wil en kan aansluiten bij de onderhandelingen. Voor Heleen de Boer staat nog niet vast of één of twee van die partijen in een nieuw college zouden moeten komen. Ook D66 wil zich niet bij voorhand vastleggen op die vraag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.