RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuw boek werpt licht op ontwapening op Leusderheide

1/2
LEUSDEN - Voor de ontwapening op de Leusderheide na de Tweede Wereldoorlog is nooit echt aandacht geweest, maar vanaf nu staat het uitgebreid beschreven in een nieuw boek: Afgemarcheerd.

Duitse soldaten moesten aan het eind van de oorlog hun wapens afstaan aan de Britse en Canadese bevrijders. Aan die grote militaire operatie werkten de Duitse soldaten heel gedisciplineerd mee en dat is volgens auteur Ronald Polak uit Leusden ook de reden waarom dit stukje geschiedenis onderbelicht is gebleven.

"We hadden een ander beeld van de Duitsers, dat ze niet te vertrouwen waren en niet meewerkten. Dan ligt het niet voor de hand om over dat verhaal uitgebreid te gaan schrijven", aldus Polak.

De Duitse soldaten verbleven twee weken in het gebied en werden daarna te voet naar Duitsland gebracht. Onderweg werden ze regelmatig uitgescholden. De Canadezen moesten de soldaten regelmatig beschermen tegen de Nederlanders die de soldaten iets aan wilden doen.

"Nederlanders hadden na de Tweede Wereldoorlog niet het beeld dat Duitsers werden beschermd. Dat is het interessante van geschiedenis en aan dit boek: er was dus een andere beeldvorming."

De auteur geeft volgende week een lezing over dit onderwerp en zijn boek verschijnt morgen.
Nieuw boek werpt licht op ontwapening op LeusderheideHeb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -