"Stadsmuur Montfoort snel restaureren, anders is het te laat"

MONTFOORT - Er moet snel wat gebeuren aan de stadsmuur van Montfoort. Het eeuwenoude rijksmonument vertoont flinke slijtage en er moet snel geld op tafel komen voor een grondige restauratie.
"Het is een serieus probleem. De muur ligt er heel slecht bij. Er zitten scheuren in, er zitten stenen los en er is schade van bomen, planten en de vorst en er moet nu echt iets aan gedaan worden, anders is het te laat", vertelt Peter Versloot van de Stichting Behoud Monumenten Montfoort.
"De schade komt door de tand des tijds. Er is zestig jaar niets aan gedaan. Dat komt omdat de muur verschillende eigenaren kent, want het is ook de achtermuur van veel tuinen. Voor mensen heeft die muur niet de hoogste prioriteit."

RIJKSMONUMENT

Montfoort werd gesticht in de twaalfde eeuw en kreeg in 1329 stadsrechten. "Daarmee had de stad het recht om een stadsmuur te bouwen. Dat hebben ze gedaan, maar in de zeventiende eeuw is die muur al in verval geraakt."
Het financieren van de restauratie wordt nog best lastig, voorspelt Versloot. "We zijn al een eind onderweg, maar we missen nog 30.000 tot 40.000 euro. Dus we willen naar de eigenaren om een eigen bijdrage te krijgen, maar we willen ook een beroep doen op de gemeente Montfoort."
Versloot hoopt dat de muur nog voor de winter wordt aangepakt. "Want elke winter wordt de schade groter. We hebben de nieuwe raadsleden al laten weten dat we graag zien dat het project op hun to-dolijstje komt te staan."

'Er moet nu echt iets aan gedaan worden, anders is het te laat.'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.