"Weinig hulp voor gehandicapte in stemhokje"

PROVINCIE UTRECHT - Het meldpunt voor mensen met een beperking die problemen hadden met stemmen, heeft 148 meldingen opgeleverd. Dat meldt de initiatiefnemer van het loket, het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht.
De helft van de meldingen ging over de toegankelijkheid van een stembureau en meer dan een kwart over hulp in het stemhokje. Mensen klaagden ook over de kleine lettertjes op het stembiljet.
Volgens het College voor de Rechten van de Mens is bij de verkiezingen gebleken dat stembureaumedewerkers niet goed op de hoogte waren van de regels. Zo mogen mensen met een lichamelijke beperking hulp krijgen in het stemhokje. Ze mogen zelfs kiezen wie hen helpt. Dat dit recht ook geldt voor mensen met een visuele beperking, was volgens het College voor de Rechten van de Mens ook niet bij iedereen bekend.

MOLKENBOER

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen maakte burgemeester Victor Molkenboer van Woerden zich nog sterk
voor mensen met een verstandelijke beperking.
van Binnenlandse Zaken kondigde daarna aan dat ze gaat onderzoeken of de wet hierop kan worden aangepast. Momenteel is het namelijk nog verboden dat deze mensen hulp krijgen tijdens het stemmen.
Molkenboer werd vorige maand op de vingers getikt nadat hij had aangekondigd hulp te willen bieden aan mensen met een verstandelijke beperking die willen gaan stemmen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.