Schoolloting: na eerste ronde 97 procent geplaatst

UTRECHT/ZEIST - Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de loting voor een plekje op de meeste populaire middelbare scholen in Utrecht. Volgens 'Naar het VO' is dit jaar 97 procent van de leerlingen op hun favoriete school terechtgekomen. Bram Donkers van 'Naar het VO': "De afgelopen jaren schommelde dat percentage rond de 93 á 94 procent. Ik vind het nu een mooi resultaat, maar onze ambitie is dat er in de toekomst helemaal niet meer geloot wordt."
'Naar het VO' houdt zich bezig met de plaatsing van leerlingen in Utrecht en Stichtse Vecht. In totaal moet voor 4244 leerlingen een school worden gevonden. Voor vier scholen in Utrecht waren te veel aanmeldingen: 507 leerlingen kwamen in aanmerking voor 406 plaatsen. De kinderen die zijn uitgeloot kunnen zich nu voor de tweede ronde inschrijven bij een school waar nog wel plek is.

KRITIEK

Er is ook onvrede over het beperkte aantal plaatsen en bijbehorende lotingssysteem. Belangenvereniging
ageert al jaren tegen de loting. En onlangs kwam er kritiek van andere gemeenten. Bijvoorbeeld
. Schooldirecteur Ferry Brokers van De Breul moest vorig jaar een extra klas vormen door de overstroom van leerlingen uit Utrecht.
Het is niet duidelijk of leerlingen naar een gemeente als Zeist uitwijken om de loting te vermijden of omdat ze simpelweg graag naar een bepaalde school willen. Donkers van 'Naar het VO' wil de uitspraken van schooldirecteur Brokers nog wel graag even rechtzetten. "De schooldirecteur maakt er een potje van", zegt Donkers, "Je moet oppassen met termen als fake news, maar dit scheelt niet veel." Volgens Donkers kent de Zeister school van Brokers dit jaar drie inschrijvingen uit Utrecht.
Dat leerlingen in andere gemeenten naar school gaan spreekt Donkers echter niet tegen. "Het is ontegenzeggelijk zo dat een aantal leerlingen naar scholen in de omgeving vertrekt. Net als dat er leerlingen uit de omgeving naar Utrecht gaan", aldus Donkers. Volgens de woordvoerder gebeurt dat naar alle tevredenheid en hij vindt dus ook niet dat de scholen in Utrecht andere plaatsen met een probleem opzadelen. "Sterker nog, vanwege hun regionale profileringen nemen scholen als het Herman Jordan Lyceum en het Openbaar Lyceum in Zeist juist graag Utrechtse kinderen aan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.