Mariniers hartstikke welkom in leeglopend Zeeland: "Dit is een kans!"

UTRECHTSE HEUVELRUG - De verhuizing van de mariniers uit Doorn naar Vlissingen stuit op veel kritiek en die kritiek zwelt de afgelopen weken aan. Toch kijkt de provincie Zeeland intussen reikhalzend uit naar de komst van de mariniers. De leegloop van Zeeland moet stoppen en de komst van de elite-militairen kan daar een bijdrage aan leveren.
"Iedereen is welkom!" zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. "Maar de mariniers zeker. Dat is een toevoeging voor de arbeidsmarkt hier. Het geeft een enorme spin-off voor het midden- en kleinbedrijf. En die mensen zelf die Zeeland als thuisbasis vinden, gaan zich ook in die economie mengen."

LEEGLOOP

In Zeeland is de krapte op de arbeidsmarkt een groeiend probleem. Over een paar jaar is er voor elke vijf vacatures nog maar één sollicitant. Het Rijk wil daarom 35 miljoen euro investeren om de leegloop van de provincie tegen te gaan.
Militaire vakbond AFMP noemde de naderende verhuizing daarom eerder "de doodsteek voor het korps". Een grote meerderheid van de mariniers zit niet te wachten op die verhuizing, zegt die vakbond. Ze vinden Vlissingen te ver weg, ze zijn bang voor een tekort aan werk voor hun vrouwen en de huizen zijn overkoopbaar.

KEURIG CENTRAAL

De provincie is niet blij met het beeld dat de vakbonden van Zeeland schetsen. Gedeputeerde De Bat spreekt het probleem van de afstand tegen. "Vlissingen ligt keurig centraal bij het water. Van waar ik woon rijden we in twintig minuten naar Antwerpen toe."
Bij Vlissingen wordt een gloednieuwe kazerne neergezet voor zo'n 192 miljoen euro. Volgens de gedeputeerde is dat ook voordelig voor mariniers. "De manier waarop het hele werkveld hier bij elkaar gebracht wordt, dat is een kans", zegt De Bat.

CADEAU

Eind vorig jaar
een ex-VVD'er dat de kazerne in Vlissingen een cadeautje was voor scheidend provinciebestuurder Karla Peijs. Het zou "toch zo leuk zijn voor Karla", zou toenmalig Minister Hans Hillen hebben gezegd. Peijs sprak altijd tegen dat het om een gift ging.
Gedeputeerde de Bat mengt zich er niet in: "Ik ben sinds 2015 provinciebestuurder. Wat in het verleden gebeurd is, is minder interessant. Wat er allemaal in Den Haag is besloten, dat zijn Haagse keuzes. Wij hebben met de effecten van die keuzes te maken. Ik lees het, maar ik moet me ergens anders op richten."

OPTIMISTISCH

Ondanks alle kritiek van de afgelopen jaren, maanden en weken blijft de provinciebestuurder optimistisch: "Wij focussen ons op het feit dat die kazerne hier komt. We zien kansen. En we zijn heel blij met iedereen die zich in Zeeland vestigt!"

Verslaggever Marco Geijtenbeek is "aan de kust"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.