Rotsblok tussen Mars en Jupiter genoemd naar SRON-directeur

UTRECHT - Een rotsblok dat in een baan om de zon draait heeft de naam van Nederlander Roel Gathier gekregen. Gathier, die in 2016 op 63-jarige leeftijd overleed, was directeur van het instituut voor ruimteonderzoek SRON in Utrecht. De rots 'Roelgathier' zweeft tussen de planeten Mars en Jupiter, op ongeveer 380 miljoen kilometer van de zon.
De planetoïde is in 2005 ontdekt door een astronoom in België. Die stelde voor om de rots naar Gathier te vernoemen. De Internationale Astronomische Unie, die over alle namen in het heelal gaat, heeft dat voorstel nu goedgekeurd.

OVERZICHT

De nieuwe naam van de rots is inmiddels bijgeschreven in het overzicht van
. Er zijn al rotsblokken rond de zon vernoemd naar onder anderen Harry Mulisch, Christiaan Huygens, Rembrandt, Johan Cruijff, André Kuipers en koningin Wilhelmina.
In het sterrenbeeld Vissen staat de Ster van Van Maanen. Een stofwolk in het heelal heet - ook in andere talen - Hanny's Voorwerp, naar de ontdekster, een schooljuf uit Heerlen. Mars heeft de kraters Amsterdam, Urk, Edam en Bunnik. Mercurius heeft de krater Ruysch en de rotswand Duyfken en een krater op de maan is vernoemd naar astronoom Uco van Wijk.

SONNENBORGH

Gathier was behalve SRON-directeur onder meer bestuursvoorzitter van museum en sterrenwacht Sonnenborgh en bestuurslid van Space Expo in Noordwijk. Ook leidde de wetenschappelijke onderzoeken van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In het begin van de jaren tachtig presenteerde hij de Teleac-cursus Moderne Sterrenkunde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.