Werkgevers in Zeeland willen optimisme van Korps Mariniers: "Zeeland staat zeker niet stil!"

UTRECHTSE HEUVELRUG - Werkgevers in Zeeland vinden dat het Korps meer moet doen om mariniers te informeren. De mannen moeten mogelijk verhuizen van Doorn naar Vlissingen en dat leidt tot kritiek. Daarom willen bedrijven in Zeeland dat óók het Korps meer vertelt over de positieve kant.
Want volgens de Zeeuwse werkgeversorganisatie zijn er bijvoorbeeld 36.000 vacatures per jaar voor de vrouwen van de mariniers. "Er zijn genoeg banen hier! Vooral in de techniek, logistiek, zorg en natuurlijk in het toerisme!" zegt Neldes Hovestad. Hij is woordvoerder namens de Zeeuwse werkgevers.
Die werkgevers plaatsten een paar weken geleden een advertentie in de Volkskrant. "Zeeland heet de mariniers & partners van harte welkom!" kopte de flyer. "Ik vind het top werken hier", zegt Hovestad. "We werken in een regio waar de meeste mensen vakantie vieren. Het is geweldig om daar tussen te werken!"

LEEGLOOP

Maar de provincie kampt met een leegloop. Want het overschot aan werk wordt groter en groter. Over een paar jaar is er voor elke vijf vacatures, slechts één sollicitant. Met extra geld én de mariniers moet dat tij wat gekeerd worden. "Ik snap de zorgen daarover. We hebben een mooie provincie, maar met 380.000 inwoners is het net Rotterdam Zuid", zegt Neldes Hovestad.
Maar met positieve reclame hopen ook de werkgevers dat het tij wordt gekeerd. "En daar ligt ook een rol voor de werkgever. Hoe kunnen we elkaar helpen. Het korps kan daar veel in betekenen. Daarin moeten wij nauwer gaan samenwerken", aldus de werkgevers.
Bijvoorbeeld over huizen kunnen mariniers nog beter voorgelicht worden: "Ik lees in de krant dat mensen hun huizen hier niet kunnen verkopen", zegt Neldes. "Je kunt hier mooie huizen kopen. En ik ben zelf drie keer verhuist en heb m'n huis altijd netjes kunnen verkopen."

KRITIEK

Voor Zeeland kan de verhuizing van de mariniers een echte impuls gaan betekenen. Maar met een petitie die 12.000 keer is ondertekend en veel kritiek, staan de plannen flink ter discussie. "Het zou een gemiste kans zijn, als ze hier niet komen", vindt de woordvoerder van de werkgevers.
Neldes Hovestad denkt dat er vooral nog grote stappen te maken zijn in de informatie naar de mariniers toe. "Als je elkaar goed in de ogen aan kunt kijken en ziet wat de mogelijkheden zijn, dan kan je best bij elkaar komen. Want als dat niet zou lukken, zou dat betekenen dat er helemaal geen werkgevers in Zeeland zouden zijn."

KANS

Maandag berichtten we al over de
die het voor Zeeland kan zijn. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: "Dat is een toevoeging voor de arbeidsmarkt hier. Het geeft een enorme spin-off voor het midden- en kleinbedrijf. En die mensen zelf die Zeeland als thuisbasis vinden, gaan zich ook in die economie mengen."
Vakbond AFMP is niet blij met die uitspraak: "Het boosten van de economie en het compenseren van migratie. Over de ruggen van mariniers!" twitterde de vakbond.

GEEN ONMOMKEERBARE STAPPEN

De verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen is overigens nog lang geen uitgemaakte zaak. Het ministerie van Defensie
steeds meer dat er "geen onomkeerbare stappen" zijn gezet en dat moderniseren van de Doornse kazerne een optie is. Minister Ank Bijleveld (Defensie) zal dat volgens Haagse bronnen deze week melden in antwoorden op Kamervragen, schrijft de Telegraaf.
Het besluit over de verhuizing in 2022 viel zes jaar terug. Nu Vlissingen dichterbij komt lopen de spanningen in het korps op. De eerste drie maanden van dit jaar verlieten 73 mariniers de dienst. Bijleveld laat uitzoeken of dat door de verhuizing komt.

Verslaggever Marco Geijtenbeek is "aan de kust"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.