RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie Utrecht niet enthousiast over komst Vuelta

UTRECHT -

De mogelijke komst van de Vuelta naar onze regio in 2020 kan niet op enthousiasme rekenen van de provincie Utrecht. Dat bleek tijdens de vergadering van Provinciale Staten over de bijdrage van twee miljoen euro die de provincie wil steken in het wielerevenement. Politieke partijen schrokken van de hoogte van het bedrag, dat veel hoger is dan bij de start van de Tour de France en de Giro d'Italia.

Gedeputeerde Pim van den Berg verdedigde zijn idee met hand en tand. Hij wil met het miljoenenbedrag bedrijven over de streep trekken om ook een steentje bij te dragen. "Met het Grand Depart in 2015 heeft Utrecht een visitekaartje afgegeven", gaf Van den Berg aan tijdens de commissievergadering. "We zetten dit succes graag voort met een andere start. Het wielerevenement past goed bij de stad en onze provincie."


KOSTENVERDELING

De grootste kritiek hadden partijen op de verdeling van de kosten. Coalitiepartij VVD vindt dat de stad Utrecht, die zelf ook twee miljoen investeert, meer duiten in het zakje moet doen. Volgens collegepartner GroenLinks zou de organisatie van de Vuelta zelf meer moeten investeren. De verhouding tussen kosten en de opbrengsten voor toerisme en economie valt volgens hen tegen.

Ook de oppositie was niet te spreken over het voorstel. "Ik zie een hele enthousiaste gedeputeerde die alle charmes in de strijd gooit", aldus de ChristenUnie. "Als we deze twee miljoen euro in de Uithoflijn steken, dan scheelt dat weer in de begroting", was de bijdrage van de PVV.


VOL VERTROUWEN

Het Business Peloton Utrecht blijft ondanks de politieke tegenwind positief gestemd over een bijdrage van de provincie. "Madrid is nog ver, en er is nog tijd zat", zegt voorzitter Cor Jansen. Hij denkt dat de coalitiepartijen vroeg of laat alsnog overstag gaan. "Als de bestuurders gemeenschappelijk vinden dat dit zou moeten gebeuren, dan is het aan hen om hun partijen te overtuigen."

Bij de komst van de Tour de France en de Giro d'Italia ging ook niet alles van een leien dakje in het voortraject. "Als we er elke keer van uit waren gegaan dat het niet ging lukken..." Jansen wijst daarmee op de eerdere succesvolle organisatie van etappes in de grote wielerrondes.


PARIJS-ROUBAIX

De gedeputeerde was zichtbaar teleurgesteld in de reactie van nagenoeg alle politieke partijen. "Het college denkt dat er een heel mooi evenement binnengehaald kan worden", aldus Van den Berg. Hij besloot het overleg op persoonlijke titel: "Ik was afgelopen weekend in Parijs voor Parijs-Roubaix en ik zou zoiets ook heel graag voor Utrecht willen".

Het besluit om de Vuelta in 2020 naar de provincie te halen wordt waarschijnlijk later dit jaar genomen. Als dat lukt, dan heeft Utrecht in tien jaar tijd de drie grootste wielerrondes op bezoek gehad.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -