RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Loterij voor behoud van dorpskroeg Leersum

1/2
LEERSUM -

Ruim 30 jaar staat kroegeigenaar Marc van Willigenburg al achter de tap. De laatste 15 jaar in café Wereld van Verschil aan de Rijksstraatweg in Leersum. Nu hij er mee stopt, dreigt de laatste kroeg uit het dorp te verdwijnen. Een groep vrienden komt in actie en wil met een loterij geld ophalen om de kroeg over te kopen. "Het is op deze schaal nog nooit eerder vertoond. Maar het gaat ons lukken!"

Van Willigenburg staat nog met plezier achter de tap in zijn café. In de hoek staan twee fruitkasten, er hangen dartborden aan de muur en aan het plafond hangen shirts van tientallen voetbaltricots. "Allemaal shirts die ik in de loop van de jaren gekregen heb", zegt Van Willigenburg. "We kijken hier op zondag altijd voetbal en dat brengt altijd een mooie sfeer mee. Lekker biertje erbij en juichen om doelpunten."


AFSCHEID

De barman gaat het missen, maar kan niet anders dan afscheid nemen van zijn werk. "Ik heb jonge kinderen en die wil ik aandacht geven. Daarnaast laat mijn lichaam me een beetje in de steek en dan is dit niet meer vol te houden." Van Willigenburg heeft door spierreuma steeds meer moeite zijn werk zes dagen in de week te doen.

"De zaak staat nu zo'n driekwart jaar te koop", zegt hij. "Ik heb hier Chinezen over de vloer gehad die er een restaurant van willen maken, maar dat voelt niet goed. Vanaf het begin is Daniël Reincke met zijn vrienden al geďnteresseerd om de zaak over te nemen. Ik gun het ze en het dorp Leersum. Dus zij krijgen voorrang."


LOTERIJ

Maar hoe krijg je een berg geld gespaard om het plan uit te voeren? Reincke ging met zijn maten om tafel en kwam op een briljant idee. "Een megaloterij. Voor 65 euro verkopen we loten om het geld bij elkaar te krijgen. We willen er 12.000 verkopen. We geven onder andere vier auto's weg en een groot aantal reischeques. We hebben berekend dat de winkans bij ons groter is dan die van de Staatsloterij. Dat merken we ook, want we hebben in een week tijd al een paar honderd loten verkocht."

Voor Reincke en zijn vriendengroep is de kroeg enorm belangrijk. "In een tijd van social media zijn jongeren vaker met hun telefoon bezig dan echt met elkaar in contact komen. Hier kan dat en dat moet je dus behouden. Om de loterij en de aankoop goed te kunnen regelen hebben we een stichting opgericht. We gaan de zaak niet zelf bestieren, maar zoeken een geschikte uitbater. De keuken gaat er wel uit. Het is te ingewikkeld. Dit wordt echt een ouderwetse kroeg met muziek en ruimte voor gezellige feestjes voor iedereen uit de buurt."


ONTROERD

Van Willigenburg is vergroeid met zijn zaak. "Het afscheid nemen is begonnen. Dat geeft me een dubbel gevoel. Het doet me ontzettend veel dat deze groep jongens de zaak voort wil zetten. Dan heb ik het toch goed gedaan de afgelopen jaren. Zelf blijf ik hier gezellig darten en ik drink mijn biertje in de toekomst aan de andere kant van de bar. Ik woon nu boven de kroeg, maar ik ga wel verhuizen naar een andere plek in het dorp. Dat is voor iedereen beter", lacht hij.

Op de website leersumsemegaloterij.nl kunnen loten gekocht worden. De trekkingen zijn op 16 april, 30 april, 14 mei en 4 juni.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -