Beoogde coalitiepartners Utrecht: "We komen er wel uit"

UTRECHT - De onderhandelende Utrechtse partijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie gaan er de komende weken uitkomen bij het vormen van de coalitie. Dat hebben lijsttrekkers Heleen de Boer (GroenLinks) en Klaas Verschuure (D66) vanavond laten weten in de studio van Bingo FM. Ook Dimitri Gilissen van de VVD berust vanaf de zijlijn in een rol als oppositie.
De drie lijsttrekkers waren te gast bij het maandelijkse programma Stadhuisplein van presentator Marc van Rossum du Chattel. Ze praatten daar openhartig over de onderhandelingen van de afgelopen én aankomende weken.
Verschuure ziet het coalitieakkoord positief tegemoet. "Zeker als je kijkt naar verkiezingsprogramma's, en naar de inzet. Natuurlijk zullen er ook een aantal harde noten moeten worden gekraakt."
"Het is zeker geen gelopen koers," benadrukt ook De Boer, "anders zouden we de komende weken niet meer met elkaar hoeven te praten. Maar ik proef zoveel positieve energie dat we er wel met elkaar uit gaan komen.

OPPOSITIE

De VVD is door GroenLinks buitenspel gezet in de onderhandelingen. Op verzoek van D66 vond er verleden week nog wel een gesprek plaats tussen VVD en GroenLinks, maar daar barstte al gauw de bom. "Toen hebben ze het uitgemaakt", omschrijft Gilissen. "Het voelde een beetje alsof je lieve vriendinnetje haar beste vriendin had gevraagd om het uit te maken."
Gilissen maakt zich enigszins zorgen over de toekomst van de stad, met het toekomstige linkse college. "Ze gaan nu een paar weken onderhandelen over het coalitieakkoord, daarna moeten we de balans opmaken. Het bootje kantelt wel erg over naar links, we moeten zorgen dat het niet kantelt. Ik had liever een andere combinatie gezien, maar ik snap heel goed dat deze partijen het goed kunnen vinden met elkaar."

ANDERE OPTIES

Naast de linkse coalitie met ChristenUnie en de rechtse met de VVD, was er nog een optie die de afgelopen tijd besproken is, vertelt Verschuure. "Onze eerste voorkeur was een minderheidscoalitie met GroenLinks. Dat creëert een open houding naar de rest van de raad. Dat wilden we onderzoeken, maar daar was helaas geen meerderheid voor."
GroenLinks stak er daarom een stokje voor. "Er was weinig steun voor vanuit de andere partijen", vertelt De Boer. "Bij je begroting en voorjaarsnota krijg je heel moeilijk een meerderheid, omdat er altijd wel iets in zit waar een partij tegen is. Dat wordt dus erg ingewikkeld."
Bovendien wilde GroenLinks graag een extra partner uit de linkerhoek. "Duurzaamheid, groen en verkeer komt wel goed, daarmee zitten we wel op één lijn met D66. Maar op andere onderwerpen als armoedebeleid of mensen in de bijstand is dat lastiger. Daarom wilden we graag een linkse partij erbij."

AKKOORD

Alle drie de lijsttrekkers verwachten dat de beoogde coalitiepartners de komende weken tot een akkoord zullen komen. Een harde deadline wil Verschuure daar niet op plakken. "We hebben nog geen eindmoment afgesproken en ik ga daar niet over speculeren. We moeten nog over bepaalde onderwerpen praten, we willen nog in gesprek gaan met de stad. Het gaat nog wat tijd kosten.
Volgens Verschuure hebben de partijen nog even om eruit te komen. "Ik dacht dat de wettelijke termijn drie maanden is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.