RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Renovatie stadhuis Amersfoort wéér ter discussie

1/2
AMERSFOORT - Het is nog steeds mogelijk dat het besluit om het stadhuis in Amersfoort te renoveren, wordt herzien. Dat zegt het CDA in de keistad tegen RTV Utrecht. De uitspraak van gemeenteraadslid Angeliek Noortman is opmerkelijk, aangezien de partij momenteel meepraat over een nieuw te vormen coalitie in Amersfoort.

De renovatie van het stadhuis is een van de onderwerpen waar de potentile coalitiepartijen met elkaar over spreken. Noortman erkent dat de kans niet groot is dat het renovatieplan alsnog van tafel gaat, maar benadrukt dat de optie nog steeds aanwezig is. Vanavond praat de nieuwe gemeenteraad in haar allereerste raadsvergadering al meteen over ht hoofdpijndossier van de afgelopen jaren.


ASBEST

De Burgerpartij Amersfoort wil dat het renovatieplan alsnog de prullenbak in gaat, omdat er onlangs opnieuw asbest is ontdekt. Daardoor wordt het plan nu al duurder dan gepland. Fractievoorzitter Hans van Wegen van de BPA diende daarop direct een motie in. Zijn boodschap is duidelijk: "Gewoon stoppen met dit plan om het vijftig jaar oude stadhuis, dat in de asbesttijd is gebouwd, te renoveren. En gewoon een nieuw stadhuis bouwen op een andere centrale plek in de gemeente Amersfoort."

Van Wegen strijdt al jaren tegen de renovatie van het stadhuis. Het nieuws dat er tch meer asbest is aangetroffen dan verwacht, kwam voor hem niet als een verrassing. "Er zijn inmiddels drie asbest-rapporten verschenen. Het eerste bureau vond een klein beetje asbest. Dat onderzoek kostte 80.000 euro. Het tweede bureau kostte de gemeente ongeveer een ton, en dat vond ng meer asbest. En het derde bureau heeft ng meer asbest gevonden, maar we hebben het nog steeds over asbest aan de buitenkant!" Van Wegen vreest dat er veel meer asbest wordt gevonden als het pand wordt opengebroken.


BESLUIT TERUGDRAAIEN

De Amersfoortse gemeenteraad stemde vorig jaar zomer nog vr het renovatieplan. Maar volgens Van Wegen zegt dat niets. Hij ziet nog mogelijkheden om het besluit terug te draaien: "Er is besloten voor een renovatie, mits het binnen een bepaald bedrag zou blijven. Dt is inmiddels dus achterhaald."

Ook het CDA is volgens raadslid Angeliek Noortman altijd fel tegenstander van het renovatieplan geweest: "We hebben als CDA-fractie steeds onze twijfels uitgesproken over de renovatie van het stadhuis, omdat we bang waren dat er extra kosten aan zouden komen. Nou, dat blijkt nu dus ook. De kosten zijn toch hoger dan in eerste instantie beraamd is door het college. Dus we hadden wel zoiets van: hebben we toch gelijk gehad."

Volgens Noortman zit de kans er nog steeds in dat het omstreden renovatieplan alsnog van tafel gaat: "Het ligt er natuurlijk ook aan welke partijen deel gaan uitmaken van het nieuwe college."

Pikant detail is dat het CDA op dit moment ook in de race is om deel te nemen aan de nieuwe coalitie, beseft ook Noortman: "Dat klopt. En ons CDA is tegen de verbouwing van het stadhuis. Maar goed, dat wordt nu besproken bij de coalitie-onderhandelingen. Daar ben ik niet voor verantwoordelijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -