RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Provincie Utrecht reageert te slap op gaswinning bij Woerden"

1/3
WOERDEN -

De provincie Utrecht moet zich feller verzetten tegen gasboring in kleine velden, zoals het Papekopveld aan de westkant van Woerden. Dat vinden de statenfractries van de SP en de ChristenUnie. Ook het actiecomité 'Laat Woerden niet Zakken' vindt de houding van verantwoordelijk gedeputeerde Mariëtte Pennarts veel te slap.

"De provincie laat weten dat ze niet op voorhand bezwaar gaan maken tegen gasboringen bij de Raad van State", zegt Elias Bom van het comité. "We hadden juist wél gehoopt dat ze zouden zeggen: als er plannen voor boringen worden gemaakt, dan gaan we daar tegenin."


VERGUNNING

Op dit moment zijn er geen concrete plannen om aan de westkant van Woerden te gaan boren naar gas, maar het bedrijf Vermilion heeft wel een vergunning om gas te winnen in Papekopveld. Volgens Bom wordt er achter de schermen wel degelijk nagedacht over gaswinning. "Er moet van tevoren duidelijk worden dat plannen indienen voor gasboringen zinloos zijn."


GEDEPUTEERDE

In de Tweede Kamer hebben verschillende partijen zich al uitgesproken tegen de gasboringen. Ook veel gemeenten zijn fel tegen de winning van gas uit kleine velden. Volgens gedeputeerde Pennarts is het nog te vroeg voor de provincie om zich uit te spreken tegen de boringen. "De provincie heeft een adviesrol als het gaat om boringen. Als ik nu meteen roep: ik ben op voorhand tegen, dan ben ik die adviesfuctie kwijt. Dan kan ik ook de belangen van Woerden en de provincie Utrecht niet goed behartigen. Dit is niet het moment om ons tegen boringen uit te spreken omdat we hierover nog in gesprek zijn met de minister."

Ondertussen probeert de gemeente Woerden de landelijke overheid ervan te overtuigen dat er níet geboord moet worden naar gas in Woerden. Komende vrijdag is een delegatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitgenodigd om te komen kijken. Tijdens de bijeenkomst wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de alternatieven die er zijn voor gas. Zo staat er een bezoek aan het Schilderskwartier op het programma. Die wijk moet op termijn gasloos worden.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -