"Zuzu en Qiyas lijden in azc Amersfoort"

AMERSFOORT - Kinderen met een ernstige ziekte of handicap hebben zwaar te lijden onder de woonomstandigheden in asielzoekerscentra. Dat zeggen hulpverleners, artsen en vertrouwenspersonen tegen RTL Nieuws, dat ook een aantal dossiers in zag.
Een van de schrijnende gevallen is de 6-jarige Zuzu, een jongetje met het syndroom van Down. Samen met zijn moeder woont hij in een kleine kamer in het azc Amersfoort. Ze hebben geen verblijfsvergunning gekregen en zullen worden uitgezet naar Irak.

GESTRESST EN BOOS

Volgens zijn moeder gaat het niet goed met Zuzu. Hij is gestresst, nerveus, boos en maakt dingen kapot, zegt ze tegen RTL Nieuws. Behandelaars en hulpverleners van Veilig Thuis en zorginstelling de Amerpoort dringen aan op een betere plek voor Zuzu, zijn moeder en zijn broer, die vanwege de gespannen situatie al in een crisisopvang is geplaatst.

QIYAS

Qiyas (15) uit Azerbeidjan woont ook in het azc in Amersfoort met zijn familie. Hij heeft epilepsie en moest zware operaties ondergaan. Qiyas kan niet op tijd slapen. Het is te druk voor hem in het azc, terwijl hij juist gebaat is bij rust. De epileptische aanvallen van Qiyas nemen toe. Dat heeft alles te maken met de woonsituatie, stelt zijn behandelend neuroloog, die de kwestie in februari al aankaartte.

BURGEMEESTER

Het azc in Amersfoort is niet de enige plek waar het misgaat. Het gebeurt volgens Defence for Children overal in Nederland. De situatie is soms zo slecht dat kinderen met spoed moeten worden overgebracht naar het ziekenhuis. "Wij willen, mogen en kunnen niet wegkijken", zegt burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort in een reactie aan RTL Nieuws. Hij sluit niet uit dat hij kinderen uit het azc weg laat halen.

COA

Naar aanleiding van het onderzoek laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten dat voor Zuzu alsnog 'een passende oplossing' zal worden gezocht. In het geval van Qiyas zegt het nog geen signalen te hebben gekregen dat er problemen zijn met de woonruimte. Het COA belooft hierover in gesprek met het gezin en betrokken organisaties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.