CDA, VVD en CU/SGP Woerden op zoek naar vierde coalitiepartner

WOERDEN - Informateur Martijn Vroom vindt dat CDA, VVD en ChristenUnie-SGP samen een vierde coalitiepartner moet zoeken. Dat liet hij vandaag weten na twee rondes van verkennende gesprekken met alle politieke partijen.
"Alles bij elkaar is mijn advies om te bezien of het CDA, de VVD en de CU-SGP nader tot elkaar kunnen komen", schrijft Vroom, die burgemeester is van Krimpen aan de IJssel . "Deze drie partijen zijn door (vrijwel) alle partijen genoemd als 'logisch en voor de hand liggend' in de nieuwe coalitie. Indien zij op voldoende punten elkaar kunnen vinden kan de zoektocht naar een vierde partij starten. Daarbij lijkt het logisch om een keus te maken uit de partijen LijstvanderDoes, D66, Sterk Woerden of Progressief Woerden. Mocht het zo uitkomen en uw wens zijn dan ben ik van harte bereid om deze gesprekken te leiden."
Vroom benadrukt in zijn verslag dat de begroting van Woerden er niet rooskleurig voorstaat.
"Incidentele dekkingen voor langdurige kosten moeten anders. De omvorming van de gemeentelijke
organisatie gaat geld kosten. De kosten in het sociaal domein, en zeker de jeugdzorg, zijn
door de rijksoverheid naar de gemeenten toegeschoven, waarbij Woerden zeker niet aan het
meest gunstige deel van de verdeling staat. En zo is nog een aantal zaken te benoemen
waarover spoedig keuzes gemaakt dienen te worden."
Er is bij de meeste partijen geen draagvlak om "alleen te bezuinigen voor asfalt". Vrijwel niemand wil van harte de OZB verhogen. "Maar nu duidelijk is dat Woerden een behoorlijke marge heeft in de 'onbenutte belastingcapaciteit' wordt de OZB wel als mogelijk dekkingsmiddel gezien."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.