RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Weg met Facebook: Amersfoorter werkt aan rentree Hyves

1/2
AMERSFOORT - De kritiek op Facebook zwelt aan, en dat is goed nieuws voor de studenten Joas Hoogendijk en Patrick van der Nat. Zij zijn al een jaar bezig met de rentree van Hyves, ťťn van de voorlopers van Facebook waar in 2013 de stekker uit ging.

"Het is een serieus initiatief", zegt de 21-jarige Joas uit Amersfoort. "We zijn nu bijna een jaar aan het ontwikkelen." Hij leerde collega-student Patrick kennen op school in Zwolle. Ze hadden gelijk ťťn ding gemeen: namelijk hun kritische houding ten opzichte van Facebook.

"Facebook is gericht op zoveel mogelijk advertenties verkopen", zegt Joas tegen RTV Utrecht. "Daar doen ze dan ook alles voor. Wij willen social media die in dienst staan van de gebruiker en niet andersom."


ZONDAG MET LUBACH

De studenten staan niet alleen in hun kritiek. Afgelopen zondag besteedde het populaire tv-programma Zondag met Lubach aandacht aan Facebook. Kijkers werden opgeroepen om hun account op te heffen. 27.000 gebruikers hebben inmiddels aangegeven dat te gaan doen.

Facebook zou privacyregels aan de laars lappen. Van gebruikers wordt allerlei informatie opgeslagen om zo gericht mogelijk advertenties te kunnen presenteren. Zo komt het zelfs voor dat Facebook meekijkt met gebruikers als zij in hun browser andere websites bezoeken.


CROWDFUNDING

De oproep van Zondag met Lubach komt op een perfect moment voor Joas en Patrick. Zij zijn momenteel bezig om hun website af te bouwen met behulp van crowdfunding. Het wordt geen exacte kopie van Hyves. Die site is vijf jaar geleden offline gehaald en de rechten liggen ergens anders. "We hebben de site vanaf het begin opgebouwd."

De gelijkenissen met Hyves zijn vooral dat de gebruiker weer centraal wordt gesteld. Ook richt het platform zich in eerste instantie op Nederland. Op de website tijdvoorhyves.nl vertellen Joas en Patrick over hun project.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht