RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Proef met draaiprogramma Houtens windmolenpark

HOUTEN -

Eneco start vanaf morgen een drie maanden durende proef met een alternatief draaiprogramma voor Windpark Houten. Overdag gaan de molens vaker draaien en 's nachts volgens een speciaal ontwikkeld programma om de geluidshinder te verminderen. De proef is een aanvulling op eerder doorgevoerde maatregelen zoals het aanbrengen van zogenoemde 'uilenveren' aan de uiteinden van de wieken en een bromtoondemper.


GEEN SLAGSCHADUW

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht onder omwonenden van het windpark blijkt dat er genoeg steun is voor de proef. Dat was voor Eneco de voorwaarde om de proef uit te voeren. De gemeente gedoogd de aangepaste draaitijden voor drie maanden. Na de proefperiode gaan de molens weer draaien zoals nu het geval is. Wel is afgesproken dat de windmolens altijd stil zullen staan als er sprake is van slagschaduw. Dat is op dit moment al een langere periode overdag.

Als het onderzoek is afgerond levert Eneco bij de gemeente een uitgebreid akoestisch rapport in dat openbaar wordt gemaakt. Aan de hand van de uitkomsten kan dan bepaald worden of het draaiprogramma definitief wordt aangepast.


WINDPARK OMSTREDEN

De windmolens in Houten zijn al vanaf de plaatsing omstreden. De molens staan vaker stil dan dat ze draaien en vorig jaar kregen aandeelhouders een brief dat de opbrengst van de turbines veel lager is dan vooraf was berekend. Stichting Gigawiek procedeert al jaren tegen de windmolen. Het resulteerde in een uitgebreid onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de procedures die doorlopen zijn in de aanloop naar de aanleg van het windpark en toen de molens er eenmaal stonden.

De conclusies uit het rapport waren vernietigend. Er waren door zowel Houten als Eneco grote fouten gemaakt. Zo werden klachten van omwonenden niet goed afgehandeld en was de keuze voor het plaatsen van de turbines langs het Amsterdam-Rijnkanaal niet goed onderbouwd.

De gemeente Houten wil duurzaam worden en heeft plannen voor een tweede windpark bij de Goyerbrug. Of dat er komt, is maar zeer de vraag. Binnen de politiek is verdeeldheid over windenergie.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -