Nationale poepdag 2018: "Kijk vaker achterom na een toiletbezoek"

AMERSFOORT - Steeds meer mensen laten hun poep onderzoeken. Sinds de invoer van het bevolkingsonderzoek heeft onderzoek naar ontlasting de laatste jaren een vlucht genomen. Poep zegt namelijk veel over je gezondheid en poeponderzoek kan ook een bijdrage leveren aan die gezondheid.
Ondanks dat steeds meer mensen hun ontlasting laten onderzoeken, mogen we toch nog wat vaker achterom kijken na een toiletbezoek, zegt de Maag Lever Darm Stichting. Van diarree weten we allemaal dat het niet gezond is en ook harde ontlasting, obstipatie, is niet goed.
Maar er zijn nog meer zaken die op kunnen vallen in poep. "Als de ontlasting bijvoorbeeld rood is, dan kan het zijn er dat bloed zit in de poep en dat is een teken dat je naar de huisarts moet", zegt Bernique Tool van de Maag Lever Darm Stichting. "En als de poep kleurloos is kan dat duiden op een verstopping in de galwegen." En ook dat is reden voor een gang naar de huisarts.
Niet alleen zegt poep veel over de gezondheid, het is ook een bron van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kan ontlasting ook bijdragen aan genezing. Een poeptransplantatie kan bijvoorbeeld helpen om de balans weer terug te brengen in de darmflora. "Daarbij worden goede bacteriën uit de ontlasting van een gezond persoon gefilterd en ingebracht bij iemand die darmklachten heeft. Dat herstelt de balans in de darmen en daar gaan je darmen beter van werken", aldus Bernique Tool.
Om meer aandacht te vragen voor poeponderzoek is de Nationale Poepdag ingevoerd. Die wordt vandaag voor de vierde keer gehouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.