RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Zuzu krijgt andere kamer op azc Amersfoort

AMERSFOORT - De zesjarige Zuzu en zijn moeder verhuizen binnenkort naar een andere woonruimte binnen het azc Amersfoort. Dat zegt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) na berichten over slechte woonomstandigheden in asielzoekerscentra.

Kinderen met een ernstige ziekte of handicap hebben zwaar te lijden onder de woonomstandigheden in asielzoekerscentra, zeggen hulpverleners, artsen en vertrouwenspersonen tegen RTL Nieuws.


ZUZU

Een van de schrijnende gevallen is Zuzu, een jongetje met het syndroom van Down. Samen met zijn moeder en zijn broer woont hij in een kleine kamer in het azc Amersfoort. Het gezin heeft geen verblijfsvergunning gekregen en zal worden uitgezet naar Irak.

Het COA zegt dat ze "binnen de mogelijkheden" alles doen om kinderen een veilig en goed thuis te kunnen bieden. De broer is vanwege de gespannen situatie al in een crisisopvang geplaatst en krijgt nu na de verhuizing een eigen kamer. Zuzu en zijn moeder krijgen een andere kamer. Ze hebben volgens het COA al enige tijd geleden andere woonruimte binnen het azc aangeboden gekregen en zullen daar binnenkort naartoe verhuizen.

In hetzelfde azc in Amersfoort woont ook Qiyas (15) uit Azerbeidjan. Hij heeft epilepsie en moest zware operaties ondergaan. Qiyas kan niet op tijd slapen. Het is te druk voor hem in het azc, terwijl hij juist gebaat is bij rust. Het COA zegt nog geen signalen te hebben gekregen over problemen met de woonruimte. Ze gaan hierover nu in gesprek met het gezin en betrokken organisaties.


RECHTSZAAK

Zuzu, zijn moeder en zijn broer Ali dreigen naar Irak te moeten omdat de moeder daar vandaan komt. De vader en het zusje van het gezin zitten nog in SyriŽ, maar kunnen daar niet weg. Initiatiefnemers van de petitie 'Zuzu moet blijven' zeggen dat uitzetting van de kleuter een ramp is omdat hij in Irak niet de zorg kan krijgen die hij nodig heeft. De petitie werd bijna 20.000 keer getekend, waardoor de zaak aandacht kreeg in politiek Den Haag.

Staatssecretaris Harbers maakt geen gebruik van zijn bevoegdheid om het jongentje een verblijfsstatus te geven, maar er zijn nog wel andere juridische opties voor hem. Zo is er volgende week donderdag een rechtszaak waarin artikel 64 besproken wordt - het meewegen van de meervoudige handicap - en er loopt een zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De laatste procedure is een kwestie van de lange adem. Er is een grote kans dat Zuzu en zijn moeder en broer die uitspraak buiten Nederland moeten afwachten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht