Politiek stomverbaasd over mogelijk terugdraaien verhuizing mariniers

DOORN - Politici reageren stomverbaasd op het nieuws dat de verhuizing van mariniers van Doorn naar Vlissingen op losse schroeven staat. In Doorn zijn al plannen in de maak voor woningen op het terrein in Doorn.
Vandaag schrijft de Telegraaf dat de verhuizing mogelijk niet doorgaat. Minister Bijleveld zou dat binnenkort antwoorden op Kamervragen. Want het ministerie van Defensie benadrukt steeds meer dat er "geen onomkeerbare stappen" zijn gezet en dat moderniseren van de Doornse kazerne een optie is.
Burgemeester van de Utrechtse Heuvelrug Frits Naafs wilde niet op de geruchten ingaan. "We wachten de officiële antwoorden van de minister af. Ik heb nog niets via haar gehoord." Eerder probeerde de Heuvelrug de mariniers met man en macht in de gemeente te houden. De provincie Utrecht wilde ook niet op de berichten reageren. "Het zijn speculaties", aldus een woordvoerder.
Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) wilde wel reageren namens de gemeente, maar is ook voorzichtig: "Bronnen rondom het ministerie verwachten dit antwoord. Het is voorbarig om daarop te reageren. Als ze hier blijven, betekent dat dat hier niet gebouwd gaat worden. Dat zou jammer zijn, maar daar hou ik nu nog geen rekening mee."

VERRAST

De raadsleden zijn kritischer: "Ik ben er niet blij mee" reageert Hans Waaldijk van de partij OPEN. "We praten al vier jaar over de woningbouwplannen daar. Wij hebben een serieuze opgave wat betreft sociale woningbouw. De lokale politiek loopt Den Haag zo volledig voorbij. Dat het een vervelend besluit is, snap ik. Maar nu sluit weer een hele andere groep belanghebbenden achteraan."
Ook de VVD is verrast: "Ik kan me dat eigenlijk niet voorstellen" zegt fractievoorzitter Rob Jorg. "De kazerne in Doorn zou niet genoeg toekomstontwikkelingsmogelijkheden hebben. Daarvoor wilden ze toen het bos betrekken. Dat willen we niet. We hebben het bestemmingsplan toen gewijzigd, maar dat was niet genoeg. Dus waarom kon dat toen niet en nu wel?" Volgens de wethouder kon er toen 12.000 vierkante meter extra bebouwd worden.

VERTREK

D66 ziet de mariniers nu liever vertrekken, nu de plannen in Doorn al in de maak zijn. Dat zegt fractievoorzitter Hugo Prakke: "Ik sta niet te springen als ze toch zouden blijven. Het terrein is uitermate geschikt voor woningbouw. Dat moet dan ergens anders. Maar wij zijn niet aan zet, het terrein is niet van ons."
Burgervertegenwoordiging Heuvelrug ziet het anders: "Mijn bek valt open", reageert fractievoorzitter Sybe Streekstra. "Voor de werkgelegenheid moesten ze naar Vlissingen. Maar volgens ons mogen de mariniers blijven. Als Defensie moet bezuinigen, kunnen ze beter niet naar Vlissingen gaan. Dan kun je beter tanks kopen."
De gemeente heeft veel moeite gestoken in de nieuwe plannen. Er loopt al een lang participatietraject waarbij inwoners mee kunnen praten over woningbouw op het kazerneterrein. Volgens de wethouder kost die manier van werken 20.000 euro extra bovenop de ambtenaren die ingezet zijn.

ZEELAND

In Zeeland zijn de provincie en gemeente Vlissingen mondiger. Zij reageren verrast op de berichten.
Schönknecht vindt "het helemaal niet leuk dat Zeeland in zo'n negatief daglicht wordt gesteld als vestigingslocatie".
De burgemeester van Vlissingen rekent erop dat het Rijk de afspraken over de bouw van de marinierskazerne nakomt. "We zijn al lang en breed de kazerne aan het realiseren. Dat is vanochtend niet anders dan gisteren." Een camping is al geweken en infrastructuur wordt aangelegd. "Ik ga er vanuit dat we een betrouwbare overheid hebben", aldus Bas van den Tillaar.
De burgemeester van Vlissingen besluit: "We bouwen een nieuwe volwaardige werk- en woongelegenheid voor mariniers in Vlissingen in Zeeland."

DEN HAAG

Ook in Den Haag zijn er veel vragen over de gang van zaken. GroenLinks heeft inmiddels een debat aangevraagd over de kwestie.

Oud-marinier Ron Kuiper legt uit waarom de mariniers tegen de verhuizing zijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.