RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

In beeld: Leidsche Rijn Centrum een maand voor de opening

1/11
UTRECHT - De opening van Leidsche Rijn Centrum komt eraan. Op 16 mei is de feestelijk opening. Hoe staat het ervoor met het tweede stadshart van Utrecht?

Het nieuwe gebied bestaat uit een winkelcentrum, kantoren en appartementen. Uit de laatste gegevens van ontwikkelaar LRC B.V. blijkt dat eind vorige maand 85 procent van de winkelruimtes was verhuurd. Nagenoeg alle 322 woningen zijn verkocht en de laatste van de 440 huurwoningen worden binnenkort in de verhuur gebracht, laat de gemeente weten. Begin april zijn de eerste woningen opgeleverd aan de nieuwe bewoners. De laatste woningen worden naar verwachting opgeleverd in augustus en september.

WINKELS EN HORECA
Heel veel grote ketens krijgen een plek in Leidsche Rijn Centrum. Ook is er veel ruimte voor horeca. Vorige week werden nog Backerij Werelds, Bagels & Beans en Miyabi Asian Cuisine verwelkomd. Eerder werd de komst bekend van onder meer Vapiano, Starbucks, The Barn en Five Guys. Verder moet een grote Jumbo Foodmarkt een belangrijke rol gaan vervullen in Leidsche Rijn Centrum. Toch er zijn ook lokale ondernemers te vinden zoals Blendz, Jones & Jones en bierwinkel Mad About Malt.

De straten in het nieuwe stadshart dragen namen als de Parijsboulevard, Luxemburgpromenade en Wenenpromenade. De grootste terrassen komen op het Brusselplein en het Hof van Bern. De openingstijden in het winkelcentrum zijn ruim, er is WiFi en een stallingsplek voor de boodschappen voor wie nog even verder wil winkelen.

VERGUNNINGEN EN ONTHEFFINGEN
De oplevering van Leidsche Rijn Centrum gaat gepaard met veel aanvragen voor vergunningen en ontheffingen voor ondernemers. De gemeente is nu druk met de beoordeling daarvan en stelt dat het nog wat achterloopt op wat er allemaal gaat komen. "In goed overleg met de ontwikkelaar proberen we er samen voor te zorgen dat dit geen problemen oplevert."

SIERBESTRATING
Op dit moment wordt onder meer de laatste hand gelegd aan de Praagpromenade. In korte tijd moeten er heel wat meters worden gelegd en dat valt nog niet mee. De sierbestrating doet een beetje denken aan een kunstwerk van Escher. Het is dan ook een ware puzzel voor de leggers. De Praagpromenade leidt dwars door het Rivoli-kantorengebouw. Bezoekers kunnen zo van de Parijsboulevard naar het Brusselplein. De artist-impression van de Praagpromenade komt nu echt tot leven zo is de zien op de foto's.

MEDITERRANE SFEER
Aan Leidsche Rijn Centrum wordt al zo'n tien jaar gewerkt. Het stadshart moet een voor-ieder-wat-wils-karakter krijgen. "Een plek waar mensen graag komen, zijn en blijven. Een plek in Utrecht voor elke smaak en portemonnee. Het kloppend hart van de wijk", aldus de bedenkers. De boulevards, pleinen, restaurarants, koffietentjes, terrasjes, Jumbo Foodmarkt en pick-up-points moeten zorgen voor een 'mediterrane sfeer'.

PARKEREN
Met de opening van het winkelgebied wordt vanaf woensdag 16 mei betaald parkeren ingevoerd in
Leidsche Rijn Centrum Kern (het winkelgebied) en Zuid. Dit geldt van maandag tot en met zondag van 9.00 tot 21.00 uur. Ook de nieuwe Brusselpleingarage in het winkelgebied wordt dan geopend. In deze parkeergarage kan de eerste twee uur gratis worden geparkeerd. Dit geldt tot en met 30 september 2019.

VERKEER
De afronding van de bouw en het gefaseerd opleveren van ťťn van de grootste projecten van Nederland gaat gepaard met veel verschillende verkeers- en werkstromen. Omwonenden krijgen deze week een brief waarin ze geÔnformeerd worden over de details en maatregelen die worden genomen om alles in goede banen te leiden.

JONGERENVOORZIENING
Na de zomer, wanneer de keten van de aannemers zijn vertrokken, begint de aanleg van een tijdelijke speelvoorziening voor voornamelijk jongeren tussen 12 en 18 jaar op een nog lege kavel tussen het winkelgebied en het Berlijnplein. Dit project wordt begeleid door AM Landskab. Verschillende jongerengroepen hebben hun bijdrage geleverd bij het bepalen van de inrichting van dit tijdelijke terrein.

HOTEL EN KDV
Eind dit jaar of begin 2019 start naar verwachting ook de bouw van een hotel naast het trein- en busstation, een kinderdagverblijf en een horecapaviljoen op het Berlijnplein. Daarnaast start de gemeente met de realisatie van een park, de zogenaamde Stadstuin. Die is zo ontworpen dat het hoogteverschil tussen de kavel van de culturele voorziening en boerderij Hofstede Terwijde wordt overbrugd. Onder de stadstuin komen ruimtes met mogelijkheden voor horeca, commerciŽle of culturele functies. Verder is de gemeente ook opdrachtgever van de Berlijnpleingarage waarvan volgens planning eind dit jaar de bouw start.
 | Foto: Leidsche Rijn Centrum

 | Foto: Leidsche Rijn Centrum

 | Foto: Leidsche Rijn Centrum

 | Foto: Leidsche Rijn Centrum

 | Foto: Leidsche Rijn Centrum

 | Foto: @JKorssen

 | Foto: @JKorssen

 | Foto: @JKorssen

 | Foto: @JKorssen

 | Foto: @JKorssen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -