RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

OM wil journaliste niet straffen voor stiekeme geluidsopnames

IJSSELSTEIN - Een verslaggeefster van de IJsselsteinse krant Zenderstreeknieuws hoeft niet gestraft te worden voor het stiekem opnemen van een telefoongesprek tussen een raadslid en een journalist van het AD. Dat vindt het Openbaar Ministerie.

Tijdens het gesprek ruim drie jaar geleden lekte raadslid Robbert Leutscher informatie over wie waarnemend burgemeester van IJsselstein zou worden. Namens de lokale partij LDIJ was hij lid van de vertrouwenscommissie.


INTEGRITEITSONDERZOEK

De verslaggeefster liet de opname horen aan medewerkers van de gemeente. Die lieten vervolgens een integriteitsonderzoek uitvoeren. De politicus stapte uiteindelijk op maar sleepte de journaliste voor de rechter.

Een eerdere civiele zaak voor een schadevergoeding verloor Leutscher. Het OM zag weinig in een strafzaak, maar de politicus spande een zogenoemde Artikel 12-procedure om toch een proces af te dwingen.


HEKSENJACHT

Tijdens de rechtszaak vandaag vertelde de verslaggeefster wat er aan de kwestie voorafging. De relatie tussen haar en de politicus was na een aantal kritische artikelen erg slecht. Volgens de vrouw behandelde het raadslid haar grof en probeerde hij haar bij haar baas en bij anderen zwart te maken.

De AD-collega met wie zij de problemen besprak, belde Leutscher om hem uit te horen over de vrouw. Zij zat ernaast en nam het gesprek, dat over de speaker te volgen was, stiekem op met haar telefoon. Naar eigen zeggen was dat om Leutscher met zijn uitspraken te kunnen confronteren.


VERTROUWELIJKE INFO WAS BIJVANGST

Toen de AD-journalist aan het eind van het gesprek informeerde of de vertrouwenscommissie al had besloten over de aanstelling van een waarnemend burgemeester, kreeg hij van Leutscher een reeks aanwijzingen die duidelijk maakten dat Marianne Kallen dit zou worden.

Dit deel van het gesprek werd door de verslaggeefster bij toeval opgenomen. Zij vond het haar journalistieke plicht om het bij de gemeente aan te kaarten omdat zaken die de vertrouwenscommissie bespreekt geheim moeten blijven.


OM EIST GEEN STRAF

Het Openbaar Ministerie vindt dat de verslaggeefster door de stiekeme opname wel schuldig is aan schending van de privacy. Maar dit was volgens de officier niet zo ernstig dat het bestraft zou moeten worden.

Voor het naar buiten brengen van de opnames vraagt het OM vrijspraak. Volgens de officier heeft de vrouw een misstand aan de orde gesteld en was het algemeen belang groter dan dat van het raadslid. De rechtbank doet op 25 april uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht