RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Palestijnse Utrechter krijgt geen erkenning voor zijn afkomst

PROVINCIE UTRECHT -

Het is een Utrechter van Palestijnse komaf niet gelukt om zijn geboorteland te laten aanpassen in de gemeenteregistratie. Daar staat nu IsraŽl, maar hij wil dat er Palestina komt te staan. De man bracht de zaak tot aan de hoogste rechter maar kreeg geen gelijk.

De man is geboren in Jeruzalem en van Palestijnse komaf. De eerste negen jaar van zijn leven woonde hij in het zogenoemde bezet Palestijns gebied. Daarna kwam hij naar Nederland en kreeg hij de Nederlandse nationaliteit.

Over die geboorteplaats is geen discussie, maar in het systeem van de Nederlandse overheid, de zogenoemde basisregistratie personen, wordt Jeruzalem automatisch gekoppeld aan geboorteland IsraŽl. Daardoor staat op allerlei officiŽle documenten van de man dat hij uit IsraŽl komt.


PALESTINA NIET ERKEND

Vanwege het conflict tussen IsraŽl en de Palestijnen vindt de man dat niet te verteren. Hij vroeg de gemeente om Palestina in te voeren bij zijn geboorteland, maar volgens Utrecht kan dat niet. De gemeente moet gebruik maken van een landenlijst van de overheid. En daar staat Palestina niet op omdat het Nederlandse parlement de Palestijnse gebieden niet als landen heeft erkend.

De enige keuzes zijn in dit geval "IsraŽl" of "onbekend". Maar die twee opties vindt de man pijnlijk en vernederend. Hij wil laten zien dat hij Palestijn is en vindt het onterecht dat de gemeente daar niet aan meewerkt.


UTRECHT NIETS TE VERWIJTEN

De Raad van State toonde vandaag begrip voor de standpunten van de man, maar concludeert dat de gemeente Utrecht niets valt te verwijten. De gemeente is nou eenmaal gebonden aan regels en kan niet op eigen houtje dingen beslissen. De man is daarom niet in het gelijk gesteld.

Wel gaf de rechter aan dat de huidige situatie niet ideaal is, terwijl er voor het Rijk mogelijkheden zijn om afwijkende gebieden op te nemen op de landenlijst. Zo staat ook bijvoorbeeld de Westelijke Sahara als geboorteland op de lijst.

De Raad van State oppert daarom dat ook Nederland Palestina zou kunnen toevoegen aan de landenlijst. Dat zou "meer recht doen aan een gebied van geboorte in een geval als dat van deze man, dan de vermelding van 'IsraŽl' of 'Onbekend'".

Overigens gaat de Raad van State daar niet over. Dat is aan de overheid. De advocaat van de Utrechter is de uitspraak aan het bestuderen en laat weten dat ze nog bekijken of ze vervolgstappen nemen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -