'Verzekeraars en ook Diakonessenhuis sturen surfgedrag naar Facebook'

UTRECHT - Wie op de website van het Diakonessenhuis in Utrecht informatie over medische behandelingen opzoekt, loopt het risico dat ook Facebook meekijkt. Dat concludeert de NOS na onderzoek. Ook op de websites van meerdere zorgverzekeraars zijn trackers actief die het surfgedrag op de site doorsturen naar de servers van Facebook. Het gaat bijvoorbeeld om ONZV uit Houten.
De NOS onderzocht de websites van veertig zorgverzekeraars. Achttien daarvan gebruiken een zogenoemde tracking-pixel. Elf doen dat ook op pagina's waar medische informatie wordt getoond.
De Facebook-pixels zijn onzichtbaar voor de bezoekers van de website en worden geplaatst om mensen vervolgens gepersonaliseerde advertenties te kunnen laten zien. Zo kan een verzekeraar als ONVZ, Menzis of OHRA gericht adverteren bij mensen die op hun website zijn geweest. De keerzijde is dat het surfgedrag van de gebruikers wordt doorgestuurd.

ZIEKENHUIZEN

Bij de websites van enkele tientallen ziekenhuizen die de NOS onder de loep nam, werd alleen bij het Diakonessenhuis zo'n zogenoemde tracking-pixel ontdekt. Deze pixel stond ook op pagina's waar bezoekers medische achtergrondinformatie kunnen bekijken.
Dat andere ziekenhuizen niet zo'n tracking-pixel in hun website hebben zitten betekent overigens niet dat zij helemaal geen informatie delen met Facebook. Veel ziekenhuizen hebben een deel- of like-knop van Facebook op hun website staan en ook die maakt het voor Facebook mogelijk om uit te lezen wie deze pagina's heeft bezocht.
Op bijvoorbeeld de website van het Diakonessenhuis wordt dat ook uitgelegd onder het kopje 'cookiebeleid'. Daarin staat dat de verzamelde informatie zoveel mogelijk wordt geanonimiseerd. Daarna gaat het naar servers in de Verenigde Staten van Twitter, Facebook, Google en LinkedIn.
Zorgverzekeraar ONVZ heeft inmiddels aan de NOS laten weten te stoppen met het gebruik van de Facebook-pixel-plug-in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.