RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Restauratie Domtoren kost 37 miljoen euro en duurt 5 jaar

1/3
UTRECHT -

De restauratie van de Domtoren in Utrecht gaat 37,2 miljoen euro kosten en gaat vijf jaar duren. Volgens de gemeente zijn hier alle kosten in meegenomen, waaronder de bouw van de steiger en onvoorziene kosten.

De kerktoren werd in 1975 voor het laatst grondig gerestaureerd en daarom is de toren nodig toe aan een opknapbeurt. Volgens de gemeente moet er veel aan het 112 meter hoge gebouw gebeuren. Veel bak- en natuursteen moet onder meer worden gerestaureerd en vervangen.

Het meeste werk vindt straks plaats in de lantaarn. Dit is het deel van de toren tussen 70 en 95 meter hoogte. Dit gedeelte bevat veel cultuurhistorisch materiaal dat stamt uit de originele bouwtijd (1382), schrijft de gemeente.


AANBESTEDING

Voordat het kostenplaatje kon worden gemaakt, gingen onderzoekers afgelopen najaar de toren op. Dit was nodig om te bepalen wat er precies moet gebeuren en hoeveel geld daarvoor nodig is. Nu is dus duidelijk hoeveel dat is.

Nu het bedrag bekend is, kan de gemeente starten met de zoektocht naar een aannemer, die moet eind dit jaar gekozen worden. De restauratie start naar verwachting over ruim een jaar. Het Rijk betaalt via het Erfgoedparelfonds 4 miljoen euro, onder voorwaarde dat de provincie dit bedrag ook inlegt. De gemeente is daarover in gesprek met de provincie.

Het resterende bedrag moet de gemeente ophoesten, of komt uit subsidies.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -