Politiek in Houten: "Actie tegen moskee is schandalig"

Vannacht hingen actievoerders spandoeken uit bij het gemeentehuis in Houten
Vannacht hingen actievoerders spandoeken uit bij het gemeentehuis in Houten © @rechtsinverzet, Twitter
HOUTEN - Meerdere politieke partijen in Houten keuren de spandoekenactie tegen de komst van een moskee af. Vannacht werden bij het gemeentehuis spandoeken opgehangen en borden neergezet met teksten als 'Islam is terreur' en 'Geen moskee'.
Vorige maand werd bekend dat Houten een moskee krijgt. Stichting Islamitisch Cultureel Centrum Houten kocht een stuk grond aan de Handboog en hoopt dat daar over vijf tot zeven jaar een moskee staat. Maar niet iedereen ziet dat zitten, blijkt uit de spandoekenactie van afgelopen nacht.
Fractievoorzitter Robert Pelleboer (CDA) neemt afstand van de actie: "Ik begrijp dat de komst van een moskee spanning kan oproepen, maar op deze manier actie voeren is niet de juiste. Het CDA neemt dan ook afstand van de boodschap op de doeken."

VERBINDEN

wordt er in de moskee straks niet alleen gebeden. Er komt ook ruimte voor huiswerkbegeleiding voor jongeren en er worden sportevenementen georganiseerd. "Het bestuur van de moskee wil verbinden in Houten en het gebedshuis wordt helemaal door henzelf gefinancierd", aldus het CDA. "Als er op de spandoeken staat dat islam terreur is, dan staat dat ver van wat het moskeebestuur in Houten wil gaan neerzetten. Het wordt een ontmoetingsplaats van moslims en niet-moslims. Dat juichen wij toe."
VVD-fractievoorzitter Eef Stiekema keurt de actie ook in felle bewoordingen af. "Dit is belachelijk! Heel Houten staat vol met gebedshuizen, maar dan van een ander geloof. De moslimgemeenschap in Houten is gematigd en houdt er geen extremistische of fundamentalistische ideeën op na. Als je het ergens niet mee eens bent, dan kun je inspreken in de raad." Volgens de VVD is het goed dat mensen voor hun mening uitkomen. "Maar deze manier is niet de juiste. Dan is er geen dialoog mogelijk."

SCHANDALIG

Vermoedelijk gaat het om een actie van verzetsgroep 'Rechts in Verzet', die foto's van de spandoeken op Twitter plaatste. GroenLinks-fractievoorzitter Hilde de Groot noemt de actie schandalig. "Ik hoop dat er geen Houtenaren bij betrokken zijn. Ik zou niet weten hoe zo'n actie bijdraagt aan een vreedzame samenleving. Ga in gesprek met mensen als je het er niet mee eens bent. Direct spandoeken ophangen slaat helemaal nergens op."
Ook burgemeester Wouter de Jong had ook graag gezien dat de actievoerders het gesprek waren aangegaan. "Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en om die te verkondigen. Maar om dat op deze manier te doen, met spandoeken, vind ik flauw. Liever was ik met de mensen die de spandoeken hebben opgehangen persoonlijk in gesprek gegaan. Daar sta ik overigens nog steeds voor open, ze hoeven mij alleen maar te bellen."
Stichting Islamitisch Cultureel Centrum Houten laat in een reactie aan RTV Utrecht weten: "Wij, de moslimgemeenschap in Houten, zijn mensen van vrede en barmhartigheid. Mensen mogen protesteren", aldus bestuurslid van de moskee Ahmed Haji.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.