RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Zet geen fiets of loempiakar op blindegeleidelijn"

1/2
UTRECHT -

Veel mensen staan er niet bij stil, maar voor blinden en slechtzienden zijn speciale geleidetegels nodig om hun weg te vinden. Toch lopen zijn vaak letterlijk tegen obstakels aan. Om dat tegen te gaan is de campagne 'Houd de lijn vrij!' gestart.

De campagne is een samenwerkingsverband tussen de grootste oogorganisaties van Nederland, de Nederlandse Spoorwegen en ProRail. Anouk van Bommel bedacht de campagne en heeft ook een visuele handicap. Zelf struikelt ze geregeld over obstakels die in de weg staan op de ribbeltegels. "Het zijn fietsen, scooters, containers, reclameborden en ook wel eens terrassen. Er staan ook kraampjes geparkeerd op de geleidelijn, waar je loempia's kunt halen. Je kunt het zo gek niet bedenken."


BEWUST MAKEN

De tegels met ribbels liggen er voor blinden en slechtzienden zodat zij de weg kunnen vinden. Maar veel mensen hebben geen flauw benul dat de tegels er speciaal voor visueel gehandicapten zijn, zegt Van Bommel. "Ik denkt dat het onbewust verkeerd gaat. Als je mensen spreekt of je geeft ze een flyer mee, dan is eigenlijk al van 'Oh, dat wist ik helemaal niet'. En als je dan doorvraagt van 'Houd je er rekening mee?' Dan is het 'Nee, eigenlijk niet.' Het is eerder onwetendheid dan dat het bewust gaat."

Tijdens de campagne 'Houd de lijn vrij' worden flyers uitgedeeld en ook wordt er voorlichting gegeven. Dat gebeurt voornamelijk op stations. De afgelopen jaren is er veel gewerkt aan het toegankelijk maken van de stations in Nederland voor mensen met een visuele beperking.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -