Getouwtrek over mariniers in Doorn

DOORN - Iedereen wil wat anders met de mariniers in de kazerne in Doorn. De mannen en vrouwen moeten verhuizen naar een gloednieuwe kazerne in Vlissingen, maar het Ministerie van Defensie zei gisteren dat de verhuizing nog altijd teruggedraaid kan worden. En dus liggen de kaarten weer open op tafel.
Inwoners lijken wel eensgezind. Zij koesteren warme herinneringen aan het Korps in het dorp. "Als ik mijn hond uitlaat, zie ik vaak jonge jongens in opleiding door het bos rennen. Dat doet me goed!", zegt een man bij de supermarkt. Een andere vrouw geeft aan dat het een gevoel van veiligheid geeft.
Mariniers kwamen vroeger graag in café de Keizer. En ook nu schuift er af en toe nog weleens een man aan de tap, vertelt de kroegbaas: "De verhuizing is het onderwerp van gesprek. En iedereen heeft er een mening over. Maar het hoort bij Doorn."
Toch denkt de gemeente daar anders over. Uit een rondgang blijkt dat lokale partijen het liefst de plannen voor woningen op het kazerneterrein doorzetten. En dan moeten de mariniers dus vertrekken. Eerder voerde de gemeente Utrechtse Heuvelrug juist fel actie om het Korps te behouden.

DEN HAAG

GroenLinks in Den Haag wilde graag
van de staatssecretaris Barbara Visser in een debat. Maar daarvoor heeft de partij te weinig steun gekregen. Ze moeten wachten op antwoorden van vragen die eerder gesteld zijn. Daarna verwacht kamerlid Isabelle Diks een debat.

PROVINCIE

Ook in de provinciale politiek houdt het de gemoederen bezig. De PVV wil graag dat de Commissaris van de Koning gaat lobbyen in Den Haag om de mariniers in Doorn te houden. Fractievoorzitter René Dercksen: "Er vertrekken een hoop mariniers. En dat is slecht voor het korps." Maandag weten we of de Commissaris dat doet.

AFSCHEIDSCADEAU

Als een grapje noemde de partij het een mooi afscheidscadeau voor Commissaris Willibrord van Beek. Die
binnenkort. Een knipoog naar de geruchten dat de toenmalige Commissaris van de Koning in Zeeland de kazerne als
kreeg. Dercksen: "Het was natuurlijk een grap om de commissaris in de benen te krijgen."
Inwoners blijven hoopvol. Zij zouden graag zien dat het Korps gewoon in Doorn blijft: "Ik hoop dat die deur steeds verder open gaat en dat ze toch zullen blijven", vertelt een inwoner van het dorp.

Getouwtrek over mariniers in Doorn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.