RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Theatervoorstelling op Utrechts voetbalveld over discriminatie

UTRECHT - Op het Utrechtse voetbalveld van de Zwaluwen spelen acteurs en dansers vanavond een bijzondere theatervoorstelling. In het optreden spelen twee teams tegen elkaar een wedstrijd en staat het thema discriminatie op en rond het voetbalveld centraal.

Homo-onvriendelijke uitspraken door bekende mensen uit de sportwereld inspireerden theatergroepen BonteHond en DOX tot het maken van de voorstelling. Het stuk heet 'SCHOPPEN' en het publiek kijkt vanaf de zijlijn van een echt voetbalveld.

"Er wordt nog weleens wat geroepen vanaf de zijkant van het voetbalveld, maar ook onderling. Dat fascineert mij gewoon omdat langs de zijlijn alles samenkomt. Je komt de meest verschillende mensen tegen langs de kant van het voetbalveld", zegt regisseur Judith Faas.


VOOROORDELEN

Dat er nog een hoop te winnen valt op het gebied van discriminatie en homo-acceptatie, merkt ook Karin Blankenstein. Zij is voorzitter van de John Blankenstein Foundation en zet zich in voor de acceptatie van lhtb'ers in de sport. Dat doet de organisatie onder andere met voorlichtingen aan sportteams.

Blakenstein komt heel wat vooroordelen tegen tijdens haar werk. "Wij vragen dan bijvoorbeeld aan een spelersgroep van onder de 16 om associaties te geven met homo's. Daar zat niks positiefs bij. Het scheldwoord 'homo' is het meest gebruikte scheldwoord onder jongeren, daar valt echt nog wel wat te winnen."

Gaat een voorstelling helpen? Daar komen misschien mensen zonder vooroordelen op af. Toch denkt Blankenstein dat het nut heeft. "Alles kan bijdragen als het op een serieuze manier gebeurt. Je zet mensen altijd aan het denken. Je plant een zaadje en ze gaan erover nadenken en ze praten erover."

Regisseur Judith Faas durft niet te zeggen of de voorstelling effect heeft bij volwassenen. Doordeweeks spelen ze voor kinderen en daar merkt ze wél dat het werkt. "We hebben ook nagesprekken en horen dan gesprekken die zelf ook iets hebben meegemaakt, of die vertellen over de ervaringen in hun eigen voetbalteam."

De voorstelling SCHOPPEN is vanavond en zondag nog te zien, daarna toert het stuk langs andere voetbalvelden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht