Patiënt en UMC vertellen openhartig over fatale fout in ziekenhuis

Adrienne Cullen in gesprek met professor Arie Franx. Arie Franx was eindverantwoordelijke als hoofd gynaecologie.
Adrienne Cullen in gesprek met professor Arie Franx. Arie Franx was eindverantwoordelijke als hoofd gynaecologie. © RTV Utrecht / Jelle vd Kooij
UTRECHT - UMC Utrecht gaat open kaart spelen in een zaak waarbij een arts een fatale fout heeft gemaakt. Meestal wordt zo'n zaak geschikt vanwege de privacy van een patiënt, maar in de zaak van patiënt Adrienne Cullen gebeurt dat anders. Vanmiddag spreken de betrokken arts en Cullen openlijk over wat er is fout gegaan en welke lessen daar uit getrokken kunnen worden.
Het fatale incident gebeurde in 2011. De resultaten van een weefselonderzoek waaruit bleek dat Cullen baarmoederhalskanker had, kwamen niet bij haar arts in het UMC Utrecht terecht. Twee jaar later kwam de fout aan het licht, maar toen was de kanker al uitgezaaid. Cullen is nu terminaal ziek.
"Dit had nooit mogen gebeuren", zegt woordvoerder Erik Trinthamer van het UMC. "Maar het is gebeurd en daar gaan we vanmiddag over praten: over wat er precies is gebeurd, wat er anders had gemoeten en wat je daar als organisatie van kunt leren zodat dit nooit meer gebeurt."

LEERPROCES

Het initiatief voor de lezing kwam van de patiënt zelf. "Maar wij hebben het idee direct omarmd", vertelt Trinthamer. "Ook haar arts voelde zich tekort gedaan op de manier waarop hij gesteund werd door het ziekenhuis. Dat is een leerproces voor het UMC geweest."
Volgens Trinthamer is het belangrijk dat je een fout toegeeft. "Allereerst vanwege de patiënt en je eigen werknemer die de fout heeft gemaakt. Dit heeft namelijk ook voor de arts veel impact. Maar je hebt ook wat uit te leggen aan alle patiënten of de toekomstige patiënten en de betrouwbaarheid van je ziekenhuis."
Vanavond vertelt Adrienne Cullen haar verhaal op RTV Utrecht.
Erik Trinthamer over

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.