RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

ITH opnieuw buitenspel gezet in coalitievorming Houten

HOUTEN - Fractievoorzitter Gerard Zandbergen van Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) is teleurgesteld dat zijn partij opnieuw geen plek in het college lijkt te krijgen. "We zijn blijkbaar te veel een partij voor de inwoners."

Volgens Zandbergen zijn de onderhandelingen met het CDA en GroenLinks niet stukgelopen op onoverbrugbare verschillen in de partijprogramma's. "Het is puur een gebrek aan vertrouwen, zo is ons verteld. Ons werd verweten dat we te veel voor de bewoners zijn opgekomen de afgelopen vier jaar", aldus Zandbergen.

Onder andere over het openstellen van het buitenbad van zwembad De Wetering, het behoud van Cultuurhuis Schoneveld en de hoogbouwplannen aan Den Oord was ITH tijdens de afgelopen raadsperiode vaak een luis in de pels voor het college.

Zandbergen: "We zijn opgericht om een stem te zijn van de Houtense bevolking. Als we als oppositiepartij vinden dat hun belangen in het geding zijn, staan we op. Dat we dan voor de derde keer op rij als een van de grootste partijen na de verkiezingen aan de kant worden gezet, is teleurstellend."


GEEN BREEKPUNTEN

Vandaag gaat formateur Hans Martijn Ostendorp met GroenLinks en het CDA kijken welke partijen samen met hen in het college kunnen komen. Het CDA liet gisteravond al doorschemeren graag met de VVD in gesprek te gaan. Het CDA werkte de afgelopen vier jaar ook al samen met de liberalen.

"Ik vind dat wel een opmerkelijke stap", zegt Zandbergen. "CDA en GroenLinks zijn bijvoorbeeld allebei voor een tweede windmolenpark, terwijl de VVD tegen de aanleg is. Wij hebben vanaf het begin af aan gezegd dat we best water bij de wijn wilden doen als de bewoners maar betrokken zouden worden bij het maken van plannen. Er waren dus absoluut geen breekpunten tijdens de onderhandelingen."


DEUR OP EEN KIER

Zandbergen hoopt dat zijn partij alsnog een plek in het college kan bemachtigen. "We hopen dat GroenLinks heeft onthouden dat we als oppositiepartijen prima door een deur konden de voorbije vier jaar. We zijn bereid constructief mee te doen. We vertegenwoordigen een grote groep Houtenaren die nu opnieuw het deksel op de neus krijgt."

Als GroenLinks met het CDA en de VVD een coalitie willen vormen, hebben ze op dit moment geen meerderheid. De drie partijen bekleden dan 14 van de 29 zetels. Er is dus een extra partij nodig om solide te kunnen regeren. De belangrijkste kandidaat lijkt de ChristenUnie te worden. De SGP heeft ook aangegeven bereid te zijn in de collegebanken plaats te nemen.


PLUCHE-PEILER

In onze pluche-peiler houden we de collegevorming in alle gemeenten van onze provincie bij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht