Verhuizing marinierskazerne Doorn definitief

DOORN - De verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen is definitief. De Tweede Kamer ging vanmiddag akkoord met het vastgoedplan van Defensie, hoewel er duidelijk nog twijfels waren over de financiële risico's.
Defensie wil de 1900 mariniers verhuizen naar nieuwbouw in Zeeland omdat de huidige kazerne in Doorn ook na een renovatie te weinig ruimte zou bieden. De nieuwbouw gaat tussen de 100 en 200 miljoen kosten.
Regeringspartijen VVD en PvdA steunen het plan om een nieuwe kazerne te bouwen in Vlissingen. Ze meenden dat er eindelijk duidelijkheid moest komen voor betrokkenen. Ook het CDA gaf het groene licht voor verdere uitwerking van het plan.
Wel zijn er zorgen over het financiële plaatje van de verhuizing. De Algemene Rekenkamer liet zich hierover in december nog kritisch uit in een rapport. Het ministerie van Defensie
'rekent zich rijk' aan de verkoop van vastgoed, aldus de Rekenkamer. De investering in de
nieuwe kazerne werd als 'risicovol' omschreven.
Raymond Knops (CDA) vroeg zich af of de investering kan worden terugverdiend. Wassila Hachchi (D66) en Raymond de Roon (PVV) plaatsten vraagtekens bij het financiële plaatje dat Defensie schetst over de verhuizing en nieuwbouw.
Ook coalitiepartijen PvdA en VVD hadden zo hun vragen bij de financiële onderbouwing, maar stelden zich tevreden met de antwoorden van minister Jeanine Hennis-Plasschaert.
Een belangrijke rol in de overweging van Sultan Günal-Gezer (PvdA) om de minister te
steunen, is het feit dat met de verhuizing een regio in krimp wordt geholpen.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zei geen reden te zien om de verhuizing terug te draaien. Wel erkende ze dat de communicatie op bestuurlijk niveau met de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Doorn onder valt, beter had gekund.
Defensie wil met het vastgoedplan bereiken dat in 2017 structureel 61 miljoen euro wordt bezuinigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.