RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Coffeeshop Amersfoort hoopt op vergunning na plaatsen hek

AMERSFOORT -

Er is toch weer hoop voor de exploitant van een coffeeshop aan de Snouckaertlaan in Amersfoort. Het bedrijf verloor zijn vergunning nog voordat de zaak kon openen omdat het pand te dicht bij een school staat. Maar na het plaatsen van een hek zou de locatie toch binnen de criteria vallen.

De gemeente Amersfoort staat geen coffeeshops toe op minder dan 250 meter loopafstand van een school. Aanvankelijk bleek uit verschillende metingen dat de locatie aan de Snouckaertlaan 30 voldoet aan de eisen. Coffeeshop exploitant Roots B.V. kreeg in mei 2017 dan ook een vergunning van de gemeente en begon met de verbouwing van de villa. Vier maanden later werd de vergunning weer ingetrokken. Door een herinrichting van de Zonnehof werd de looproute vanaf het Luzac College twee meter korter en hierdoor minder dan 250 meter.


HEK

Roots B.V. is in de tussentijd nog steeds aan het verbouwen in het pand en plaatste recent een hek om het terrein. Het hek stond, volgens de exploitant, altijd al in de bouwplannen. "Het dient om het pand af te schermen en klandizie in goede banen te leiden." Nu het hek er staat lijkt het erop dat dit een belangrijk verschil kan maken. De looproute naar het Luzac College wordt door het hek een aantal meters langer en zou boven de voorwaarde van minimaal 250 meter uitkomen. "Het hek werd opeens belangrijker dan we dachten."

Het plaatsen van het hek is volgens de exploitant niet tegen de regels. "De gemeente had het kunnen weten dat het hek daar kwam." Roots B.V. vindt dat de gemeente het hek, maar ook de herinrichting van de Zonnehof al had mee kunnen nemen in de oorspronkelijke meting. "De gemeente heeft besloten dat daar een coffeeshop mag komen, dan moet je daar ook op kunnen vertrouwen", stelt de exploitant, die nu al maanden in onzekerheid verkeerd.


PROTEST

Het plaatsen van het hek en de mogelijke gevolgen hiervan maken ook veel los in de omgeving. "Wat denk je dat dat doet met de huizenprijzen?", reageert buurman Han Hengeveld. Hij doet namens de buurt het woord. Volgens hem zijn de meeste bewoners 60+ en hebben ze hun hypotheek afbetaald. "En dan wordt je huis opeens 40- of 50.000 euro minder waard!"

De omwonenden vrezen overlast van de coffeeshop. "Daar komt van alles op af, brommers, mensen", legt Hengeveld uit. "Het is rampzalig!" Behalve huizen staan er in de wijk nog meer gebouwen die volgens Hengeveld niet samen gaan met een coffeeshop. "Er zit bijvoorbeeld ook mbo onderwijs, huiswerkbegeleiding en een muziekschool."


BESLISSING

Op 25 april wordt er opnieuw naar de zaak gekeken. De burgemeester van Amersfoort moet uiteindelijk beslissen of de exploitant opnieuw een vergunning krijgt. "Ik hoop dat we niet opnieuw naar de rechter hoeven", zegt Roots BV. "Vergeet niet dat het juist de wens van de gemeente is om vijf extra coffeeshops in Amersfoort te krijgen."

Hengeveld en de andere omwonenden zijn niet van plan zich er bij neer te leggen als de vergunning opnieuw wordt verstrekt. De groep heeft al een advocaat in de arm genomen. "De exploitant had een andere locatie moeten kiezen", aldus Hengeveld. "Als hij hier komt zullen we het die man heel moeilijk gaan maken."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -