Openheid bij medische missers belangrijk voor patiënt én ziekenhuis UMC

© RTV Utrecht
UTRECHT - "Mijn trauma is niet zozeer veroorzaakt door de kanker, maar door het gebrek aan empathie en medeleven." Dat zei Adrienne Cullen, slachtoffer van een medische misser in het UMC Utrecht, tijdens de eerste jaarlijkse lezing die naar haar is vernoemd.
Cullen is terminaal ziek, terwijl zij grote kans had gehad de kanker te overleven als een belangrijke uitslag niet twee jaar zoek was geweest. Vervolgens stapelde het ziekenhuis fout op fout. Excuses bleven achterwege, er werd geen onderzoek ingesteld naar wat fout was gegaan en advocaten bepaalden wat er werd gecommuniceerd.
Cullen, haar behandelend gynaecoloog Huub van der Vaart en Arie Franx, het hoofd van de afdeling Gynaecologie, gaven zich tijdens de lezing bloot over hoe zij de afgelopen jaren de zaak hebben beleefd. Cullen, die het vertrouwen in het ziekenhuis totaal kwijt was, kreeg na haar bijdrage een lange staande ovatie.

IETS SLECHTS IN GOEDS VERANDEREN

"Het heeft veel tijd en energie gekost", zegt ze. "Ik kon het laten gaan, de dingen die fout zijn gegaan, de manier waarop ik in de steek ben gelaten door het ziekenhuis en de strijd achteraf. Ik kon het laten gaan of zorgen dat er iets aan gedaan gaat worden. Ik heb het gevoel dat als ik er iets aan doe, dan kan ik iets slechts in iets goeds veranderen."
Volgens Cullen gaat het ziekenhuis sinds haar zaak al veel beter met slachtoffers van medische fouten om, maar was er in het verleden een cultuur die "niet ten goede kwam aan de patient. "Het was heel gesloten en geheim. Dit is de kans om te laten zien welke schade die houding kan aanrichten. Ik vertel mijn verhaal met twee doktoren. Dit is een kans om te laten zien dat we moeten samenwerken om het te laten slagen."
Adrienne Cullen spreekt over haar lezing in het UMC Utrecht

TRAUMA

Ook behandelend arts Van der Vaart is getraumatiseerd. Hij herleeft de gebeurtenissen keer op keer. Hij geeft zich naar eigen zeggen graag open en bloot zodat anderen ervan kunnen leren en voor hem is het een manier om ermee om te gaan.
Volgens Wiena Bakker, van Zorgbelang Utrecht, is openheid en erkenning een eerste stap in een verwerkingsproces. "Waar dat niet gebeurt, heeft dat ook een negatieve invloed", zei ze in het tv-programma UVandaag. "Het is moedig, maar ook noodzakelijk. Het is heel belangrijk voor de patiënt, maar ook voor de ziekenhuizen zelf. Eigenlijk zijn patiëntverhalen een spiegel voor goede medische zorg.

ZEMBLA

De lezing over meer openheid kon rekenen op veel belangstelling, ook van de media. Verslaggever Ton van der Ham van het televisieprogramma Zembla werd daarbij uit de zaal verwijderd. Het UMC zegt dat Van der Ham zich niet aan de afspraken heeft gehouden over het filmen bij de zaal. Later is hij aangehouden voor huisvredebreuk. De politie zoekt nog uit wat er precies is gebeurd.
UVandaag: "Patiëntverhalen zijn een spiegel voor goede medische zorg"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.