Honden zetten hun beste pootje voor tijdens internationale hondenshow in Nieuwegein

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
NIEUWEGEIN - Zestienhonderd honden verzamelen zich dit weekend in de Beursfabriek in Nieuwegein. Zij zijn door hun baasje ingeschreven voor de internationale hondenshow 'de Utrecht'. Eens in de twee jaar worden tijdens deze show de mooiste, gezondste en liefste honden gekozen.
Honden en baasjes uit meer dan twintig landen doen mee. Er komen bijvoorbeeld zelfs mensen uit Rusland naar Nieuwegein voor de show. Het betekent een geblaf van jewelste in de Beursfabriek. "Alle honden hebben een ander geluid, elke hond blaft op z'n eigen manier", zegt voorzitter Cees Tilburgs van de organisatie. "Dat is heerlijk."

MOOI VAN BINNEN EN VAN BUITEN

Tilburgs heeft zelf al jaren honden en fokte ze ook. Met zijn eigen honden werd hij zelf al eens Nederlands én Europees kampioen. Hij weet dan ook heel goed waar een topper aan moet voldoen. "Een hond moet gezond zijn, goed van bouw zijn en een goed karakter hebben. En hij moet nog mooi zijn ook", zegt Tilburgs.
De juryleden kijken daarbij naar internationale rasstandaarden. Daarin is vastgelegd aan welke kenmerken bepaalde honden moeten voldoen. Verder is bij de hondenshow de band tussen hond en baasje van belang.

PRIJZEN EN PLEZIER

Plezier staat voorop bij de shows, vindt Tilburgs. Maar er kunnen ook echt prijzen gewonnen worden. Daarnaast krijgt de hond die verkozen wordt tot beste van zijn ras een zogenoemde kwalificatie. Die kwalificaties zijn nodig voor bijvoorbeeld de Nederlandse én internationale kampioenschappen.
Toch is het niet zo dat alleen maar internationale toppers welkom zijn in Nieuwegein. "Er zijn ook zat mensen die voor de eerste keer meedoen", zegt Tilburgs. "De fun is uiteindelijk het belangrijkste."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.