RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Honderden mensen lopen voor Lyme om het Henschotermeer

1/3
WOUDENBERG -

Meer dan dertienhonderd mensen lopen vanmiddag om het Henschotermeer in Woudenberg. Ze doen dit om geld op te halen voor Lyme-patiŽnten tijdens het evenement Lopen voor Lyme.

Het is de tweede keer dat de actie gehouden wordt. In 2016 leverde het 527.000 euro op. Dit jaar hoopt de organisatie 700.000 euro binnen te halen. Met het geld wil de organisatie chronische Lyme-patiŽnten helpen die financiŽle middelen nodig hebben voor behandelingen, onderzoeken en aanpassingen in huis. Ook moet de actie bekendheid geven aan de ziekte van Lyme.


LYME

Jaarlijks worden ruim een miljoen mensen door een teek gebeten, zegt het RIVM. In 2 op de 100 gevallen leidt dat tot de ziekte van Lyme. In veel gevallen komen mensen erachter dat ze ziek zijn doordat ze rode ringen of vlekken krijgen. Dan kan snel een behandeling met antibiotica gestart worden.

Maar het is niet altijd meteen duidelijk dat iemand Lyme heeft en antibiotica heeft niet altijd resultaat. Van de 25.000 mensen die jaarlijks Lyme krijgen na een tekenbeet, houden 2500 langdurige klachten zoals chronische vermoeidheid, pijn of concentratiestoornissen.


MACHTELOOS

En juist voor die chronische patiŽnten willen de initiatiefnemers van de loopactie bij het Henschotermeer geld inzamelen. Een van hen is Simon Renes. Hij maakte de ziekte van dichtbij mee; zijn zusje is chronisch Lyme-patiŽnt. "Als familieleden leef je mee. Maar je voelt je ook machteloos", zegt hij. Met zijn neef en broer kwam hij daarom op het idee om iets te ondernemen. Het werd Lopen voor Lyme.

"Het is een hele complexe ziekte. Juist die complexiteit maakt dat er meer aandacht voor nodig is. Met name bij chronische Lyme-patiŽnten volstaat de standaard behandeling met antibiotica niet. Er is meer maatwerk nodig, meer begeleiding, meer onderzoek."

Renes hoopt vandaag dus veel geld op te halen. Het eindbedrag wordt vanavond bekend nadat alle 1333 lopers zijn gefinisht.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -