RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Arts vraagt familieleden uitzichtloze patiënten na te denken over donatie voor Veenendaalse (29)

VEENENDAAL - De 29-jarige Jannica van Barneveld uit Veenendaal wacht met spoed op een lever. IC-arts Gor Khatchikyan maakt zich op Facebook hard voor haar casus. "Als dokter op de Intensive Care zie ik hoe moeilijk familieleden toestemming geven voor donatie bij patiŽnten die komen te overlijden."

"Jannica is een jonge vrouw met een kind voor wie nu iedere seconde telt in haar strijd voor haar leven", schrijft Khatchikyan. De jonge moeder lijdt aan een ernstige auto-imuunziekte.

De arts roept familieleden van IC-patiŽnten zonder uitzicht op om goed na te denken over het doneren van organen. "Misschien een laatste daad van iemand die daarmee het leven van Jannica en haar gezin weet te redden", schrijft hij.


TEKEN VAN LEVEN

Rogier Pelgrim is een goede vriend van Jannica. "Het is nu een hele spannende tijd voor ons vrienden en natuurlijk voor haar gezin. Ze ligt vanaf vandaag op de Intensive Care van het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. Het grootste gedeelte van de dag is ze in een soort slaap en nog heel af en toe geeft ze een teken van leven", vertelt hij.

"Wij hopen ook heel erg op een goede leverdonor voor Jannica. Deze oproep van de arts is wat ons betreft heel belangrijk. Als iemand aan het einde van zijn leven is, en familieleden komen voor de keuze te staan of diegene wel of geen donor had willen worden, is het belangrijk te weten dat je dus voor iemand als Jannica het verschil kunt maken."


VERSCHIL MAKEN

Datzelfde bepleit Khatchikyan in zijn oproep. "Als christen vraag ik je om te bidden, als dokter vraag ik je om te helpen met het vinden van een donor. Familieleden van IC-patiŽnten zonder uitzicht kunnen echt het verschil maken."

Het wordt de komende dagen duidelijk of er een geschikte donorlever gevonden wordt. De oproep is zaterdag al bijna 1.500 keer gedeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht