RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eerste trein rijdt over nieuwe spoorbrug Utrecht

1/9
UTRECHT -

Sommige treinreizigers tussen Utrecht en Leidsche Rijn zullen het vanochtend misschien niet eens doorhebben maar toch maken ze een historische reis. De treinen rijden namelijk voor het eerst over de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

De brug werd in november al op zijn huidige plek geďnstalleerd. Dat gebeurde in een zorgvuldig proces waarin de brug, die eerst parallel aan het kanaal lag, een kwartslag werd gedraaid en vervolgens tussen de al bestaande Gele Brug en de oude spoorbrug in werd gelegd. Die operatie trok honderden toeschouwers.

Het plaatsen van de brug duurde twee dagen, en liep enkele uren vertraging op vanwege de lage waterstand in het kanaal. Daardoor was het niet mogelijk de brug over het water te plaatsen omdat drijvende pontons niet hoog genoeg in het water lagen.

Doel van de brug is om uiteindelijk vier sporen op het traject tussen Utrecht en Woerden te kunnen inzetten. Maar de in gebruikname van de nieuwe spoorbrug betekent nog niet dat spoorbeheerder ProRail al zover is.

Eerst wordt nog de oude spoorbrug opgehoogd. Daardoor wordt de brug stiller en kan er meer scheepvaartverkeer onderdoor. In de herfstvakantie in oktober wordt er vervolgens negen dagen achter elkaar doorgewerkt zodat alle vier de sporen in gebruik kunnen worden genomen.

"Voor reizigers is het uiteindelijk wel goed nieuws dat de brug er ligt", zegt woordvoerder Hessel Koster van NS. "Het is de laatste bottleneck om van twee naar vier sporen te gaan tussen Utrecht en Woerden. Dat betekent dat vanaf de nieuwe dienstregeling sprinters en intercity's nooit meer op elkaar hoeven te wachten. En dat is wel een groot voordeel."

In december gaat de nieuwe dienstregeling in. Dat is dan ook het moment waarop reizigers echt gaan profiteren van de extra sporen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -