RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Aantal lymepatiënten opnieuw toegenomen

BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen jaar 27.000 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme geteld. In de afgelopen twintig jaar is het aantal mensen dat Lyme opliep verviervoudigd.

Het RIVM brengt de cijfers aan het begin van de Week van de Teek, waarin extra aandacht is voor teken en de ziekte van Lyme die deze insecten met zich meedragen.

Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten, dus lang niet iedereen wordt ziek. Toch is het belangrijk de huid na het verwijderen van een teek goed in de gaten te houden. Bij een ring- of vlekvormige uitslag of andere klachten is een bezoek aan de dokter noodzakelijk.


ONDERZOEK

De Lymevereniging, het AMC, het Radboudumc en het RIVM richtten het afgelopen jaar het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum op voor onderzoek naar de ziekte. "Wij willen begrijpen waarom sommige volwassenen en kinderen klachten houden en anderen niet", aldus RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard.

Mensen die door een teek gebeten zijn kunnen zich via tekenradar.nl aanmelden om aan het onderzoek mee te werken. "Daarmee laten ze meteen aan andere bezoekers van de site zien waar in Nederland op dit moment tekenbeten worden gemeld." Om het onderzoek te kunnen afronden is het expertisecentrum nog op zoek naar kinderen en volwassenen die onlangs de ziekte van Lyme hebben gekregen.

In de Week van de Teek is extra aandacht voor de ziekte van Lyme. Dit weekend haalden wandelaars en hardlopers ruim 7,5 ton op tijdens een sponsorloop in Woudenberg.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht