Uithuisgeplaatste jongeren krijgen mentor

PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet komt met een nieuwe aanpak voor kwetsbare jongeren. Het plan van de ministers De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Dekker (Rechtsbescherming) wordt vanmiddag in Utrecht gepresenteerd.
De jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering moeten beter, zeggen de ministers. Daarvoor komen ze met een pakket aan maatregelen. Zo krijgt elk kind dat uit huis is geplaatst een eigen mentor en moet elke jongere in de jeugdzorg een plan maken voor zijn of haar toekomst. De ministers willen dat kinderen zoveel mogelijk thuis opgroeien en meer begeleiding krijgen om zelfstandig te worden. En moet de wachttijd voor hulp korter worden.

ISOLEERCEL

Jongeren in de gesloten jeugdzorg mogen niet meer in de isoleercel belanden. Een andere maatregel zorgt ervoor dat de pleegzorg standaard wordt verlengd naar 21 jaar, en kinderen die zich slecht ontwikkelen worden effectiever beschermd.

DECENTRALISATIE

De zorg voor jongeren is sinds 2015 ondergebracht bij de gemeenten, maar dat gaat nog lang niet altijd goed. Minister De Jonge: "Met de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten is een goede beweging in gang gezet. Maar kinderen, ouders en medewerkers hebben daar nog te weinig van gemerkt en lopen soms nog tegen problemen aan. Het werk is nog niet af. Daarom ben ik trots op dit ambitieuze programma dat er nu ligt."

HULPFONDS

Het Rijk werkt in het plan samen met gemeenten, zorgaanbieders en cliëntenorganisaties, en trekt er voor de komende jaren ruim honderd miljoen euro voor uit. Ook is er een fonds van 200 miljoen euro voor gemeenten die te weinig geld hebben om de jeugdhulp te veranderen. Die gemeenten kunnen ook hulp krijgen van een team met specialisten.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vorig jaar bijna 400.000 kinderen gebruik maken of hebben gemaakt van enige vorm van jeugdhulp. Ook geven de cijfers aan dat eind vorig jaar ruim 30.000 kinderen werden beschermd met een maatregel voor jeugdbescherming en dat meer dan 6.000 jongeren werden begeleid in het kader van de jeugdreclassering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.